Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NBÚ: Obranu proti kybernetickým hrozbám preverilo cvičenie NATO

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovenský tím tento rok koordinoval riaditeľ odboru vzdelávania, podpory a medzinárodnej spolupráce z Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT Matej Šalmík.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), Centrum pre kybernetickú obranu, NASES aj vládna jednotka CSIRT.SK preverili svoje schopnosti v boji proti kybernetickým hrozbám na cvičení Severoatlantickej aliancie Cyber Coalition 2021. Konalo sa v dňoch 29. novembra až 3. decembra s účasťou viac ako 1000 účastníkov z 26 členských štátov NATO, štyroch partnerských štátov a 16 organizácií. TASR o tom informovala Kristína Garaiová z kancelárie NBÚ.

Cieľom pravidelného cvičenia NATO je posilniť schopnosti čeliť hrozbám v kybernetickom priestore. Krajiny si vďaka nemu môžu overiť svoje zručnosti, taktiku a postupy. Slovenský tím tento rok koordinoval riaditeľ odboru vzdelávania, podpory a medzinárodnej spolupráce z Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT Matej Šalmík.

„Nedávne výročné správy Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva, ale aj poznatky NBÚ sú jasným dôkazom toho, že musíme neustále pracovať na profesionálnej a flexibilnej reakcieschopnosti nielen na národnej, ale najmä na medzinárodnej úrovni,“ skonštatoval riaditeľ úradu Roman Konečný.

Ako doplnil NBÚ, kybernetická obrana je jednou z hlavných priorít Severoatlantickej aliancie v tomto desaťročí. Prakticky od svojho vzniku kladie dôraz na rýchlu, spoločnú a koordinovanú reakciu na akýkoľvek útok. Kybernetické hrozby nie sú výnimkou, ich sila a intenzita každým rokom rastú. Stávajú sa komplexnejšími a v modernom svete spôsobujú masívne škody.