Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NBÚ prehodnotí ustanovenia novely o kybernetickej bezpečnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Riaditeľ NBÚ Roman Konečný to mal prisľúbiť na stretnutí s riaditeľkou Nadácie Zastavme korupciu Zuzanou Petkovou a predsedom rady združenia Slovensko.Digital Ľuborom Illekom.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) prehodnotí medializované ustanovenia novely zákona o kybernetickej bezpečnosti. TASR o tom informoval hovorca NBÚ Peter Habara. Riaditeľ NBÚ Roman Konečný to mal prisľúbiť na stretnutí s riaditeľkou Nadácie Zastavme korupciu Zuzanou Petkovou a predsedom rady združenia Slovensko.Digital Ľuborom Illekom.

Naším zámerom nie je ísť proti ústave, ani proti občanom. Práve naopak, to sú pre nás základné piliere, ktoré chceme a musíme chrániť. Prihliadame však aj na iné názory a budeme zohľadňovať všetky pripomienky k našej činnosti a zámerom,“ vyhlásil riaditeľ NBÚ.

Petková s Illekom vítajú ochotu úradu prehodnotiť problematické ustanovenia novely zákona. „Rozumieme, že táto novela obsahuje aj množstvo ďalších zmien. V prípade, ak do jej prerokovania v parlamente nedôjde k odbornému konsenzu, za najlepšie riešenie považujeme neblokovať spornými témami jej ďalšie schvaľovanie, vypustiť ich a pripraviť nový návrh, ktorý ich upraví,“ vyhlásili predstavitelia nadácie a združenia po prijatí u šéfa NBÚ.

Mimovládne organizácie ešte v marci zverejnili výzvu, aby bola novela zákona stiahnutá z rokovania parlamentu. Za problematické považujú najmä tri navrhované mechanizmy, a to zavedenie tzv. inštitútu blokovania, automatizované poskytovanie informácií a obmedzenie používania produktov či služieb. Vo svojom vyhlásení vtedy uviedli, že bezpečnosť internetu je dôležitá, ale nie za cenu zásahov do súkromia.

Habara zdôraznil, že právna úprava prevažne spresňuje a rozvíja už existujúce prvky. Zavádza však aj niektoré nové možnosti a právomoci pre NBÚ. "Berie do úvahy napríklad odporúčania tzv. 5G Toolboxu, ktorý krajinám Európskej únie radí, aké opatrenia zaviesť ešte pred masívnym príchodom sietí piatej generácie," spresnil.

Národná rada SR by sa mala zaoberať vládnym návrhom novely zákona o kybernetickej bezpečnosti na májovej schôdzi.