Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

NBÚ varuje pred zvýšeným rizikom kybernetických útokov na Slovensku

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na zníženie rizika kyberútokov odporúča NBÚ vykonať preventívne bezpečnostné opatrenia.

Bratislava 21. júna (TASR) - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) varuje pred zvýšeným rizikom kybernetických bezpečnostných útokov na Slovensku. Cieľom útokov môže byť najmä infraštruktúra prevádzkovateľov základných služieb a prvkov kritickej infraštruktúry. Informoval o tom na webovej stránke.

Ako vysvetľuje NBÚ, pokračujúca vojna na Ukrajine je príznačná nielen devastujúcimi fyzickými útokmi Ruska na infraštruktúru a obyvateľstvo Ukrajiny, ale aj kontinuálnymi kybernetickými útokmi na infraštruktúru Ukrajiny, ako aj členských štátov Európskej únie a NATO, medzi ktoré patrí aj Slovensko.

"Národné centrum kybernetickej bezpečnosti preto vyhodnocuje riziko kybernetických bezpečnostných útokov na infraštruktúru prevádzkovateľov základných služieb a prvkov kritickej infraštruktúry ako veľmi vysoké," skonštatoval úrad.

Na zníženie rizika kyberútokov odporúča NBÚ vykonať preventívne bezpečnostné opatrenia. Ide napríklad o zvýšený monitoring sietí a systémov, kontrolu prístupu tretích strán či zákaz všetkých portov a protokolov, ktoré nie sú potrebné na prevádzku sietí, systémov a služieb. Preveriť treba aj účinnosť zálohovacieho manažmentu a aktualizovať procesy riadenia kybernetických bezpečnostných incidentov. Všetky rady nájdu používatelia na webovej stránke sk-cert.sk.