Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NCZI bude overovať, či sú ľudia pred stretnutím s pápežom zaočkovaní

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Validácia by sa mala vykonávať na týždňovej báze.

Bratislava 30. júla (TASR) – Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) bude overovať skutočnosti, ktoré uvedie občan pri registrácii na stretnutie s pápežom Františkom. Konkrétne sa bude zameriavať na skutočnosť, či takýto občan je alebo nie je zaočkovaný. V piatok to povedala riaditeľka Úseku stratégie a rozvoja centra Barbora Mareková.

Proces podľa jej slov ešte nie je celý zadefinovaný. „Predbežne sa uvažuje, že sa občania zaregistrujú. Musia splniť podmienku, ktorou je plná zaočkovanosť. NCZI dostane v nejakej forme identifikátory osôb,“ povedala s tým, že pravdivosť zaočkovania zvalidujú a následne túto informáciu zašlú späť organizátorovi.

NCZI nebude samotnému záujemcovi o stretnutie nič zasielať. V národnom centre očakávajú, že registrácia na podujatie sa začne už v najbližších dňoch. Validácia by sa mala vykonávať na týždňovej báze. Pripomenula, že pápež má plánované štyri veľké stretnutia. Najväčšie z nich, v Šaštíne-Strážach, by malo mať kapacitu 350.000 ľudí.

Pápež František navštívi Slovensko medzi 12. až 15. septembrom. Zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.