Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NCZI: Chudokrvnosť potrápila vlani viac ako 46.000 pacientov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Nedostatok železa je najčastejšie spôsobený buď nevhodným zložením potravy, alebo poruchou jeho vstrebávania v zažívacom trakte.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Závažnými anémiami v minulom roku trpelo viac ako 46.000 ľudí. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Ukázali, že anémia je rozšíreným problémom v ambulanciách všeobecných lekárov pre deti aj dospelých i špecialistov. TASR o tom informovala hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

„Závažné anémie v podobe anémie z nedostatku železa (26 940), anémie z nedostatku vitamínu B12 a folátov (9 290), talasémie (895), vrodenej hemolytickej anémie (564) či získané hemolytické anémie (876), anémie pri chronických chorobách (5 593) iné anémie (2 430) postihovali v roku 2020 dovedna viac ako 46.000 pacientov,“ informovalo centrum s tým, že s anémiou sa stretáva každý lekár. Jej správne zatriedenie vedie rýchlejšie k určeniu diagnózy a možnosti adekvátnej liečby.

Anémia alebo chudokrvnosť sa vyskytuje zvyčajne ako následok krvácania, keď je spojená so stavom ohrozujúcim život, ako dôsledok poruchy krvotvorby a vyzrievania červenej krvinky alebo jej skráteného prežívania. Najčastejšou formou je anémia spôsobená nedostatkom železa v organizme. Istá časť anémií je vrodená a častá je aj anémia pri chronických chorobách.

„Keďže železo je v organizme kľúčovým prvkom pre život buniek, základnou snahou organizmu je udržať si jeho dostupnosť. Denný obrat pri recyklácii červených krviniek predstavuje 20 mg železa. Narušenie ktorejkoľvek z ciest vstrebávania a recyklácie železa môže viesť k jeho nedostatku so všetkými nepriaznivými účinkami pre organizmus,“ vysvetlilo NCZI. Nedostatok železa je najčastejšie spôsobený buď nevhodným zložením potravy, alebo poruchou jeho vstrebávania v zažívacom trakte. Druhou najčastejšou príčinou sú zvýšené straty železa krvácaním.