Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NCZI: Digitálny COVID preukaz môžu získať aj ľudia zaočkovaní mimo SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záujemcovia o preukaz majú podľa inštrukcií NCZI vyplniť vzor čestného vyhlásenia a informačnú tabuľku, ktorá je zverejnená na stránke korona.gov.sk.

Bratislava 6. apríla (TASR) - O digitálny COVID-19 preukaz EÚ (DCC) sa môžu uchádzať aj ľudia, ktorí očkovanie podstúpili výlučne mimo územia SR. TASR o tom informovala riaditeľka Sekcie marketingu a komunikácie Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Veronika Daničová.

"Digitálny COVID-19 preukaz EÚ môžu získať všetci, ktorí spĺňajú podmienky na bezplatné očkovanie na Slovensku a sú očkovaní s jednou u nás uznaných vakcín. NCZI bude zapisovať očkovanie v zahraničí bez ohľadu na to, či občan absolvoval plnú základnú očkovaciu schému, alebo dostal aj booster dávku," spresnila.

Záujemcovia o preukaz majú podľa inštrukcií NCZI vyplniť vzor čestného vyhlásenia a informačnú tabuľku, ktorá je zverejnená na stránke korona.gov.sk. "Oba dokumenty vyplní, podpíše a naskenované zašle NCZI na mailovú adresu dcc@nczisk.sk spolu s naskenovanými potvrdeniami o všetkých očkovaniach vo formáte PDF," doplnila Daničová.

Žiadateľ následne dostane na telefónne číslo, ktoré uviedol v informačnej tabuľke a čestnom vyhlásení, SMS s údajom COVID-19-PASS, s ktorým si požiada na stránke korona.gov.sk o vygenerovanie Digitálneho Covid preukazu EÚ (DCC).