Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NCZI doposiaľ vydalo viac ako 471.000 certifikátov o očkovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Národné centrum zdravotníckych informácií okrem vydávania certifikáctov musí niektoré dáta overovať a kontrolovať.

Bratislava 14. júna (TASR) - Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vydalo do pondelka viac ako 471.000 certifikátov o očkovaní proti novému koronavírusu. Pre TASR to povedala hovorkyňa národného centra Veronika Bauch.

Poukázala na to, že informácie o očkovaní prichádzajú do NCZI z vyše 20 nemocničných informačných systémov, preto je spektrum dátových chýb široké a oprava dát viackolová.

"Najčastejším problémom býva nesúlad v priezvisku, chýbajúce telefónne číslo či nesprávny formát telefónneho čísla, teda chyby vo vyplnených výkazoch, cez ktoré sa overujú žiadatelia o certifikát. Aj napriek tomu, že má očkovaný v systéme čakárne dáta korektné, chyba mohla nastať práve pri zadávaní dát na strane vakcinačného centra či neskôr v nemocničnom informačnom systéme," povedala.

Zopakovala, že cieľom certifikátov je, aby boli nositeľmi pravdy. Z tohto dôvodu je korekcia dodaných dát a ich vzájomné zosúladenie prioritou. "Kolegovia z NCZI v spolupráci s vakcinačnými centrami tieto dáta spoločne priebežne kontrolujú a opravujú," dodala.