Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NCZI eviduje 6936 zaočkovaných detí vo veku od 5 do 11 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Je dôležité si uvedomiť, že prínos vakcíny aj v tejto vekovej skupine prevyšuje riziká, dodala hovorkyňa NCZI.

Bratislava 13. januára (TASR) - Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) eviduje 6936 zaočkovaných detí vo veku od piatich do 11 rokov proti ochoreniu COVID-19. V čakárni ich je registrovaných 527. Pre TASR to uviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

"Skutočná účinnosť vakcíny u vekovej skupiny vo veku päť až 11 rokov sa odhaduje medzi 67,7 a 98,3 percenta," spresnila Sivá.

Medzi najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní podľa Národného portálu zdravia (NPZ), ktorý spravuje NCZI, patria bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, začervenanie a opuch v mieste vpichu, bolesť svalov a zimnica. Nežiaduce účinky sú zvyčajne mierne až stredne závažné a krátkodobé.

"Je dôležité si uvedomiť, že prínos vakcíny aj v tejto vekovej skupine prevyšuje riziká, a to najmä u detí, u ktorých existujú rizikové faktory pre závažný priebeh ochorenia COVID-19," dodala Sivá. NPZ pripomína, že hlavná štúdia u detí vo veku päť až 11 rokov ukázala, že imunitná odpoveď po menšej dávke vakcíny bola porovnateľná s imunitnou odpoveďou ľudí od 16 do 25 rokov pri plnej dávke.

Deti vo veku piatich až 11 rokov dostávajú špeciálne schválený a im určený typ vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktorý predstavuje tretinovú dávku oproti štandardnej dávke pre staršie deti a dospelých. Vakcína sa podáva injekčne do svalu v dvoch dávkach s odstupom troch týždňov.