Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NCZI: Hlásenie o narodení dieťaťa sa môže od piatka podať elektronicky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom rozšírenia elektronických služieb je menej papierovania, ako aj šetrenie času na úradoch rodičom.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Hlásenie o narodení dieťaťa je od piatka možné podať elektronicky. Rovnako sa elektronizuje aj zápis údajov pre príspevok pri narodení dieťaťa. TASR o tom informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá s tým, že prvý mesiac má služba fungovať duálne, teda aj v papierovej podobe.

„Od 1. apríla sa hlásenie narodenia dieťaťa a overovania podmienok pre vyplatenie príspevku pri narodení dieťaťa podáva elektronicky. Zdravotnícke zariadenia sa budú do systému pripájať postupne v priebehu mesiaca, keď funguje služba duálne, a teda aj v papierovej, aj v elektronickej forme,“ uviedla hovorkyňa. Cieľom rozšírenia elektronických služieb je menej papierovania, ako aj šetrenie času na úradoch rodičom.

Nová eslužba bude podľa jej slov fungovať tak, že zdravotnícky pracovník narodenie dieťaťa elektronicky zapíše do informačného systému NCZI, ktoré informáciu zašle do centrálneho informačného systému matrík. „Čím ušetrí rodičom čas strávený na úradoch,“ skonštatovala.

Okrem toho sa zmena týka aj zápisu údajov pre príspevok pri narodení dieťaťa. „Ošetrujúci lekár pri prepustení matky po pôrode zapíše v lekárskej prepúšťacej správe prostredníctvom funkcionality evyšetrenie v ezdraví NCZI aj údaje pre príspevok,“ ozrejmila Sivá.

Rovnaké údaje bude mať podľa nej možnosť zapísať prostredníctvom ezdravia aj lekár gynekologicko-pôrodníckej ambulancie a pediater. „Lekárom zapísané údaje v systéme ezdravie si príslušný úrad práce overí a potvrdí splnenie podmienok nároku pre príspevok pri narodení,“ doplnila.