Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

NCZI: Na stúpajúce alergie vplývajú zmeny klímy či životného štýlu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pri alergiách je kľúčovým faktorom genetika. Ak sú obaja rodičia alergici, pravdepodobnosť vývoja choroby u dieťaťa je viac ako 80 percent.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Na stúpajúci počet alergických ochorení vplývajú viaceré faktory vonkajšieho prostredia, napríklad klimatická zmena, industrializácia či zmena životného štýlu ľudí. Alergické ochorenia tiež ovplyvňuje genetický vývin. TASR o tom informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

"Ambulancie klinickej imunológie a alergiológie podľa posledných štatistických zistení zaznamenali viac ako 1.300.000 návštev pacientov a v pravidelnej starostlivosti bolo podľa posledných ukazovateľov sledovaných viac ako 540.000 osôb," uviedla. Väčšinu návštev tvorili pacienti nad 19 rokov.

Stúpajúci počet alergických ochorení podľa NCZI ovplyvňuje zmena klímy súvisiaca s otepľovaním ovzdušia, zmenou flóry a rozmnožením nepôvodných rastlinných druhov s vysokým alergénnym potenciálom. Vplýva naň tiež industrializácia, zmena životného štýlu ľudí, chovanie zvierat a dlhodobý pobyt ľudí vo vnútorných priestoroch.

"Tieto priestory sú často nedostatočne vetrané, zariadené čalúneným nábytkom, kobercami, závesmi, záclonami, s následným rozmnožením roztočov a húb. Chovanie zvierat vo vnútorných priestoroch bytov tiež zvyšuje u predisponovaných jedincov šancu na manifestáciu alergickej choroby," doplnila Sivá.

Pri alergiách je kľúčovým faktorom genetika. Ak sú obaja rodičia alergici, pravdepodobnosť vývoja choroby u dieťaťa je viac ako 80 percent. Zhoršenie prejavov alergie spôsobujú zafajčené priestory, nečistené zvlhčovače vzduchu a klimatizácia. Pred vznikom alergie zase chráni farmársky spôsob života s každodenným kontaktom s hospodárskymi zvieratami.