Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NCZI: Nedostatok zdravého pohybu vedie k srdcovocievnym ochoreniam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sedavý spôsob života má podľa hovorkyne NCZI za následok poruchy denného rytmu, ktoré môžu vyústiť do spánkových porúch či problémov s regeneráciou.

Bratislava 10. mája (TASR) - Nedostatok zdravého pohybu vedie k srdcovocievnym ochoreniam. Za posledné obdobie ich podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) pribudlo takmer 90.000. Pri príležitosti utorkového Svetového dňa pohybu na to upozornila hovorkyňa centra Alžbeta Sivá.

V kardiologických ambulanciách je od roku 2009 najviac sledovaných pacientov liečených na hypertenzné choroby, ischemické choroby srdca a poruchy srdcového rytmu. "Podľa posledných štatistických zisťovaní bolo s hypertenznými chorobami sledovaných viac ako 225.000 pacientov, s ischemickými chorobami viac ako 168.000 pacientov a poruchami srdcového rytmu takmer 143.000 pacientov," spresnila hovorkyňa.

Sedavý spôsob života má podľa nej za následok poruchy denného rytmu, ktoré môžu vyústiť do spánkových porúch či problémov s regeneráciou. Podľa nej tiež znižuje odolnosť tela voči stresu a negatívne ovplyvňuje kvalitu stravovacieho režimu. "Výrazným spôsobom zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, obezity, rakoviny hrubého čreva, osteoporózy, depresie či úzkosti," priblížila.

Sivá zdôraznila, že pravidelná pohybová aktivita pozitívne vplýva na srdcovocievny systém, znižuje hladinu krvného tlaku aj cholesterolu, podporuje metabolizmus a pozitívne vplýva na hladinu cukru v krvi. Stimuluje tiež podľa nej imunitu, priaznivo vplýva na dýchacie cesty, optimalizuje stresovú záťaž a zvyšuje hladinu endorfínov.