Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

NCZI: O testovanie je možné požiadať na stránke korona.gov.sk

Na snímke odbery na testovanie v sídle spoločnosti na Galvaniho ulici v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pri uvádzaní príznakov je dôležité, aby žiadatelia vyplnili formulár na stránke korona.gov.sk pravdivo a uviedli všetky príznaky, ktoré v danej chvíli pociťujú.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Verejnosť môže požiadať o testovanie PCR či antigénovým testom na stránke korona.gov.sk. Pri podozrení na ochorenie COVID-19 je vhodnejšie využiť možnosť testovania sa PCR testami. Pri pozitívnom výsledku vznikne nárok na digitálny COVID preukaz EÚ o prekonaní ochorenia COVID-19. Pre TASR to pripomenula hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

Preukaz je možné si stiahnuť zo stránky korona.gov.sk, a to spravidla na 12. deň od doručenia pozitívneho výsledku testu. Dokument platí nasledujúcich 180 dní. "Pri sťahovaní digitálneho COVID preukazu EÚ je potrebné uviesť číslo mobilného telefónu, rok narodenia a COVID-19-PASS, ktorý nájdu ľudia v emailoch alebo v SMS správach od NCZI," vysvetlila Sivá.

Pri uvádzaní príznakov je dôležité, aby žiadatelia vyplnili formulár na stránke korona.gov.sk pravdivo a uviedli všetky príznaky, ktoré v danej chvíli pociťujú. "Na základe posúdenia klinických príznakov sa automaticky pridelí najbližší možný termín PCR testovania, a to v najbližšom okolí zadanej adresy," priblížila Sivá.

NCZI tiež pripomína, že bezplatne otestovať PCR testom sa môžu ľudia aj po pozitívnom výsledku antigénového testu. "Ten sa môže potvrdiť následným vykonaním PCR testu, ktorý je v tomto prípade tiež hradený z verejného zdravotného poistenia," dodala Sivá.