Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Obezita sa čoraz častejšie objavuje u deťoch, viac ňou trpia chlapci

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

U detí a dospievajúcich osôb obezita predstavuje veľké riziko, ktoré vplýva na samotný vývin a celkové zdravie.

Bratislava 4. marca (TASR) – Obezita sa čoraz častejšie vyskytuje v detskej populácii, slovenské ambulancie evidujú viac ako 12.000 obéznych detí. Problém sa týka skôr chlapcov, najmä vo veku od šesť do 14 rokov. Pri príležitosti Svetového dňa obezity na to upozorňuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

"Obezita je nadmerné ukladanie energetických zásob v podobe tuku na základe rôznych faktorov, pričom percentil BMI (index telesnej hmotnosti) vykazuje hodnotu nad 97," priblížila hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá. Podotkla, že ide o závažný zdravotný problém 21. storočia, pričom významné úlohy v jej rozšírení v spoločnosti predstavuje najmä nevhodná strava a sedavý spôsob života.

Upozornila, že u detí a dospievajúcich osôb obezita predstavuje veľké riziko, ktoré vplýva na samotný vývin a celkové zdravie. "Skracuje detstvo, lebo urýchľuje nástup puberty, vedie k cukrovke druhého typu, vysokému krvnému tlaku, kardiovaskulárnym chorobám a priamo súvisí aj s viacerými typmi rakovinových ochorení," vysvetlila Sivá.