Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

NCZI: OnkoAsist by mohol byť lacnejší, reálna cena je 4,6 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Predpokladaná hodnota zákazky bola stanovená verejným prieskumom, pričom pozvánka bola zaslaná vyše päťsto hospodárskym subjektom, ozrejmilo NCZI.

Bratislava 19. mája (TASR) - Projekt OnkoAsist by mohol byť lacnejší ako predpokladaná hodnota zákazky. Vyplýva to z vyjadrenia riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Petra Lukáča. Poukázal na to, že reálna cena diela tvorí 42 percent z celkovej sumy vo výške takmer 11 miliónov eur.

Vzhľadom na to, že je projekt vo verejnom obstarávaní, považuje za svoju povinnosť prispieť k transparentnému procesu, nastaviť reálne očakávania a predísť dezinformáciám. "Vychádzajúc zo skúseností z obdobných projektov som presvedčený, že finálna hodnota diela OnkoAsist môže byť nižšia ako predpokladaná hodnota zákazky," uviedol Lukáč.

Predpokladaná hodnota zákazky bola stanovená verejným prieskumom, pričom pozvánka bola zaslaná vyše päťsto hospodárskym subjektom, ozrejmilo NCZI. "Hodnota diela (vyše 4,6 milióna eur) tvorí 42 percent hodnoty zákazky. Druhú časť (takmer 4,4 milióna eur) predstavujú služby na podporu prevádzky na päť rokov po uvedení diela. Tretia časť hodnoty zákazky (vyše 1,9 milióna eur) nie je nárokovateľná a bude sa čerpať v prípade potreby na rozvoj," spresnilo.

Lukáč dodal, že pre NCZI sú zároveň stále významné pripomienky odborníkov v oblasti onkológie, verejného zdravotníctva a informačných technológií s fokusom na dátovú analytiku a optimalizáciu procesov. "Plne si uvedomujeme význam a závažnosť a preto podporujeme transparentnú komunikáciu," uviedol.

Realizáciu projektu podľa NCZI odsúvajú žiadosti záujemcov o vysvetlenie v obstarávaní a financovanie ohrozené končiacim programovým obdobím. Lehota na predkladanie ponúk vo verejnom obstarávaní je aktuálne predĺžená do konca júna 2023, pričom ide už o štvrté predĺženie.

OnkoAsist má zlepšiť manažment pacientov s rakovinou. Jeho odhadovaná hodnota je takmer 11 miliónov eur bez DPH. Má sa ním zabezpečiť funkčný systém na účel manažmentu cesty onkologického pacienta od príznakov k suspekcii, od suspekcie k diagnóze a následne k začatiu a priebehu liečby od suspekcie, vrátane skríningu u zdravých ľudí.