Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NCZI: Pacientov so zeleným zákalom v očných ambulanciách pribúda

Na snímke očný lekár Petr Kolář (vpravo) kontroluje pacientku, ktorá absolvovala operáciu oka v dôsledku glaukómu (zeleného zákalu) metódou miniinvazívnej chirurgie v Bratislave vo štvrtok 20. októbra 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V prípade sledovaných pacientov do 19 rokov v roku 2021 pribudlo 876 prípadov zeleného zákalu. Naopak, najčastejšie novozistených diagnóz ako škúlenie či tupozrakosť ubúda.

Bratislava 13. marca (TASR) - Počet pacientov s glaukómom, teda zeleným zákalom, na Slovensku stúpa. Aktuálne ich je vyše 220.000. Pri príležitosti Svetového týždňa glaukómu (12. - 18. 3.) na to upozornilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Poukazuje na to, že síce má počet návštev v očných ambulanciách klesajúci trend, štatistiky dlhodobo sledovaných pacientov sa nemenia. "V roku 2021 sledovali oftalmologické ambulancie 730.648 pacientov, čo predstavuje mierny medziročný nárast typický po pandemickom poklese v roku 2020 (717.732 pacientov)," spresnila hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.

Celkovo vlani navštívilo očného lekára vyše 1,76 milióna pacientov, pričom v 423.054 prípadoch bol dôvodom glaukóm. Podľa NCZI je však čoraz častejšie diagnostikovaný pravidelne sledovaným pacientom. "U sledovaných pacientov nad 19 rokov patrí glaukóm dlhodobo medzi najčastejšie novozistené diagnózy. V roku 2021 bol počet sledovaných pacientov v tejto vekovej skupine s novodiagnostikovaným zeleným zákalom 31.238," priblížila hovorkyňa.

V prípade sledovaných pacientov do 19 rokov v roku 2021 pribudlo 876 prípadov zeleného zákalu. Naopak, najčastejšie novozistených diagnóz ako škúlenie či tupozrakosť ubúda. "Zároveň má počet sledovaných pacientov s novodiagnostikovaným glaukómom aj v dlhodobom vývoji v rokoch 2013 až 2019 stúpajúci trend. V roku 2020, v prvom roku pandémie, síce klesol o 9,7 percenta, ale v roku 2021 opäť medziročne stúpol o 4,4 percenta," doplnila Daničová.

NCZI pripomína, že zelený zákal jednoznačne odhalí len komplexné vyšetrenie. "Zhoršené periférne videnie patrí k prvým príznakom zeleného zákalu. Väčšinou sa však dlho maskuje za únavu a spája sa so zvýšeným vnútroočným tlakom, ktorý podobne ako zvýšený krvný tlak nijako obzvlášť nebolí a neprejavuje sa," vysvetlila Daničová. Ani rizikové faktory glaukómu podľa NCZI nie sú špecifické. Ako vymenovala hovorkyňa, sú to "fajčenie, vek nad 40 rokov, viac než 4 dioptrie na blízko či na diaľku, ochorenie ciev, nízky krvný tlak, migrény, poranenia oka či časté zápaly očí".