Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NCZI: Počet pacientov v psychiatrických ambulanciách vlani stúpol

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Na psychiatrických oddeleniach zdravotníckych zariadení bolo v roku 2021 pre duševné poruchy a poruchy správania hospitalizovaných 37.482 pacientov.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Psychiatrické ambulancie vlani vyšetrili 377.200 osôb, čo predstavuje nárast o 3,5 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Najčastejšie išlo o liečbu afektívnych porúch. Najviac hospitalizácií si vyžiadala porucha psychiky a správania zapríčinená užívaním alkoholu. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Najčastejším dôvodom ambulantnej liečby boli afektívne poruchy, ktoré boli diagnostikované u 32,2 percenta zo všetkých vyšetrených osôb. Nasledovali neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy (27 percent) a organické duševné poruchy vrátane symptomatických (19,7 percenta). "Najvyšší počet pacientov s psychickou poruchou evidovali ambulancie v Bratislavskom, Košickom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji," priblížila pre TASR riaditeľka sekcie marketingu a komunikácie Veronika Daničová.

Zvýšil sa aj počet novodiagnostikovaných pacientov. "V roku 2021 bola psychická porucha diagnostikovaná prvýkrát v živote 63.083 osobám, čo predstavuje medziročný nárast o 3,4 percenta," ozrejmila Daničová. Najčastejšie boli liečení pre neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy (18.442 pacientov), organické duševné poruchy vrátane symptomatických (15.331 pacientov) a afektívne poruchy (11.627 pacientov).

Na psychiatrických oddeleniach zdravotníckych zariadení bolo v roku 2021 pre duševné poruchy a poruchy správania hospitalizovaných 37.482 pacientov. Týkalo sa to viac mužov než žien. "Najviac hospitalizácií si podobne ako v predchádzajúcich rokoch vyžiadala porucha psychiky a správania zapríčinená užívaním alkoholu (25,8 percenta). Nasledovali schizofrénia, schizotypové poruchy a poruchy s bludmi (21 percent), afektívne poruchy (14,4 percenta) a organické duševné poruchy vrátane symptomatických (14 percent)," priblížila Daničová. Najviac hospitalizácií bolo podľa jej slov v Košickom kraji, Trenčianskom a Prešovskom kraji.