Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slováci spotrebovali v minulom roku menej liekov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K najvýraznejšiemu poklesu celkovej spotreby liekov v úhradách aj v počte balení v porovnaní s predchádzajúcim rokom prišlo v druhom a štvrtom štvrťroku 2020.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Spotreba liekov vyjadrená počtom balení medziročne klesla o 4,9 percenta a predstavovala 148,8 milióna balení. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zaznamenalo po náraste v predchádzajúcich rokoch medziročný pokles celkovej spotreby liekov aj z pohľadu finančnej úhrady, a to o štyri percentá. Pre TASR to uviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

Úhrada liekov zdravotnými poisťovňami minulý rok poklesla o 4,7 percenta oproti roku 2019. Taktiež klesla úhrada platená pacientom o 1,6 percenta a predstavovala 438,5 milióna eur. "V úhradách zdravotných poisťovní tvorila v roku 2020 najväčšiu finančnú položku úhrada za lieky vydané na lekársky predpis a lieky hradené z verejného zdravotného poistenia," spresnila Sivá.

Najväčší podiel vydaných balení liekov tvorili rovnako lieky plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia, a to 61,4 percenta. Podiel predaných balení voľnopredajných liekov tvoril z celkovej spotreby 24,8 percenta počtu balení.

K najvýraznejšiemu poklesu celkovej spotreby liekov v úhradách aj v počte balení v porovnaní s predchádzajúcim rokom prišlo v druhom a štvrtom štvrťroku 2020. "Zmeny v spotrebe liekov v týchto štvrťrokoch reflektujú prijaté opatrenia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti v rámci mimoriadnej situácie a núdzového stavu vyhláseného v SR v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19," vysvetlila hovorkyňa.

V prvom štvrťroku 2020 krátkodobo narástla spotreba liekov v porovnaní s rokom 2019. Celková úhrada v tomto období stúpla o 3,6 percenta a počet balení o 5,7 percenta. "Sledovaný nárast mohol súvisieť so zásobením sa obyvateľov liekmi na dlhodobé užívanie a prevenciu, keďže v tomto období sa už začínal intenzívne sledovať výskyt ochorenia COVID-19 a komplikovať epidemiologická situácia v okolitých štátoch," priblížila Sivá.

V druhom štvrťroku minulého roka v období protipandemických opatrení prišlo k medziročnému poklesu spotreby liekov o 15,2 percenta v počte balení, celková úhrada klesla o 11,2 percenta.

V treťom štvrťroku sa po uvoľnení vládnych opatrení spotreba liekov dostala na takmer rovnakú úroveň ako v predchádzajúcom roku, počet balení klesol medziročne len mierne o 1,7 percenta a celková úhrada o 1,2 percenta.

V štvrtom štvrťroku 2020 po opätovnom zhoršení epidemiologickej situácie a následných protipandemických opatreniach spotreba liekov poklesla oproti roku 2019 v počte balení o 9,1 percenta a v celkovej úhrade o 6,7 percenta. "Podobný vývoj farmaceutického trhu zaznamenali aj iné štáty," dodala hovorkyňa.