Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NCZI: Systém ezdravie získal do vlastníctva štát, čaká ho rozvoj

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Peter Lukáč. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dohodnuté podmienky podľa šéfa centra Petra Lukáča počítajú s investíciami do rozvoja nových služieb ezdravia či mobilnej aplikácie pre elektronickú zdravotnú knižku občana.

Bratislava 21. júna (TASR) - Systém ezdravie získal do vlastníctva štát. Vyriešenie majetkových práv umožní rozšírenie služieb či postavenie novej verzie systému. TASR o tom informovala riaditeľka sekcie marketingu a komunikácie Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Veronika Daničová.

"Na NCZI prešli majetkové práva k ezdraviu a my môžeme systém nielen prevádzkovať, ale aj vylepšovať pre potreby lekárov, poisťovní i pacientov,"
ozrejmil generálny riaditeľ centra Peter Lukáč.

Dohodnuté podmienky podľa neho počítajú s investíciami do rozvoja nových služieb ezdravia či mobilnej aplikácie pre elektronickú zdravotnú knižku občana. Majú pribudnúť napríklad tri nové služby pod ePN, pridanie vyšetrení mikrobiológie do modulu elab či úpravy modulu eobjednanie. Plánujú sa zaviesť tiež eodporúčania, zastupovanie počas neprítomnosti lekára, čakacie listiny pacientov na zákroky, elektronizácie či hlásenia o úmrtí.

Vyriešenie majetkových práv podľa Daničovej umožní do budúcna okrem rozšírenia eslužieb aj postavenie novej verzie systému. "Ezdravie 2.0 by postupne nahradilo zastarané procesy a nízky užívateľský komfort súčasnej verzie," skonštatovala. Poukázala, že NCZI oproti minulosti vyrokovalo aj zníženie mesačného paušálu.

Systém ezdravie funguje od začiatku roka 2018. Obsahuje všetky informácie, ktoré lekár zapisuje do zdravotného záznamu pacienta.