Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NCZI: Takmer šiestim Slovákom denne diagnostikujú sklerózu multiplex

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Baumann

NCZI upozorňuje, že počet novodiagnostikovaných pacientov sa za posledné roky zvýšil.

Bratislava 31. mája (TASR) - Takmer šiestim Slovákom denne diagnostikujú sklerózu multiplex. Na Slovensku s týmto ochorením žije vyše 16.000 ľudí. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré poskytlo pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa sklerózy multiplex.

Upozorňuje, že počet novodiagnostikovaných pacientov sa za posledné roky zvýšil. "Dlhodobo sa počet novodiagnostikovaných pacientov so sklerózou multiplex na Slovensku pohyboval medzi 1500 až 1900. Posledné dva sledované roky (2020, 2021) však bola pokorená dvojtisícová hranica," priblížila hovorkyňa NCZI Veronika Daničková. Do evidencie neurológov pribudlo v roku 2020 celkovo 2018 a v roku 2021 až 2161 pacientov so sklerózou multiplex.

Skleróza multiplex sa obyčajne rozvinie medzi 18. až 40. rokom života, pričom postihuje viac ženy ako mužov. Príčinou je abnormálna imunitná reakcia organizmu vyvolávajúca zápal a poškodenie mozgu a niektorých častí miechy, teda centrálneho nervového systému. Medzi najčastejšie príznaky ochorenia patrí únava, bolesť, slabosť, problémy s vizuálnym a zmyslovým vnímaním, zmeny nálad, dysfunkciu močového mechúra, tiež črevná a sexuálna dysfunkcia.

Síce sklerózu multiplex zatiaľ nie je možné úplne vyliečiť, pacienti dnes majú k dispozícii oveľa viac možností, ako s touto chorobou bojovať a viesť plnohodnotný život. V liečbe sa uplatňuje tak farmakologická liečba, ktorej cieľom je spomalenie rozvoja ochorenia a zníženie atakov, ako aj nefarmakologická liečba ako napríklad fyzioterapia či logopédia.

Svetový deň sklerózy multiplex bol vyhlásený Medzinárodnou federáciou sklerózy multiplex na poslednú májovú stredu. Cieľom tejto celosvetovej iniciatívy je zvýšiť povedomie o diagnóze, ktorá ovplyvňuje životy takmer troch miliónov ľudí po celom svete.