Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

NDS: Rok 2019 bol v znamení vyššej bezpečnosti a kvalitnejších služieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

NDS v snahe poukázať na dôsledky nebezpečných situácií a havárií na diaľniciach a rýchlostných cestách na pravostrannom odpočívadle Zlaté Piesky umiestnili vrak Diaľničnej patroly.

Bratislava 14. januára (TASR) – Zvyšovanie štandardov a skvalitňovanie služieb motoristom, úsilie o zvýšenie bezpečnosti účastníkov cestnej premávky, zamestnancov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a poukázanie na dôsledky nebezpečných situácií a havárií. Ako informovali diaľničiari na svojej webovej stránke, to všetko patrí k prioritám, na ktoré sa zamerali v roku 2019.

Z dôvodu zvyšovania bezpečnosti zamestnancov NDS a účastníkov cestnej premávky spoločnosť testovala v skúšobnej prevádzke používanie signalizačného systému priamo na signalizačnom prívese, využitie prenosného výstražného CB rádio vysielača akustických upozornení pri krátkodobých obmedzeniach či používanie nadstavby vozidiel na rozkladanie dopravných kužeľov.

NDS v snahe poukázať na dôsledky nebezpečných situácií a havárií na diaľniciach a rýchlostných cestách na pravostrannom odpočívadle Zlaté Piesky umiestnili vrak Diaľničnej patroly. Na oplotení je označenie s nápisom "Pomáhame vám – nezabite nás". Účelom je upozorniť na zvýšenie opatrnosti vodičov na cestách.

V roku 2019 NDS zrealizovala opravy a údržbu na diaľniciach a rýchlostných cestách v celkovej dĺžke 85,9 kilometra (km). "Na najstaršej prevádzkovanej diaľnici D2 sme vykonali veľkoplošnú opravu cementobetónovej vozovky v dĺžke 450 metrov a lokálne opravy vozovky v celkovej rozlohe 6802 štvorcových metrov (m2)," priblížila hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Bezpečnosť cestnej premávky podľa jej slov diaľničiari zvýšili aj obnovením protišmykových vlastností vozoviek v tuneloch Sitina, Bôrik a Horelica vysokotlakovým vodným lúčom. V tuneli Horelica zvýšili odolnosť sekundárneho ostenia voči chemickým vplyvom a zlepšili svetlotechnické podmienky. Zmodernizovali a doplnili svetelné premenné dopravné značenie na ceste I/11A v úseku od križovatky Oščadnica po križovatku Čadca – Tesco vrátane tunela Horelica.

"V priebehu uplynulého roka sa nám podarilo uskutočniť aj sanáciu havarijného zosuvu na diaľnici D1 v km 42,900 spôsobenú eróziou zemného telesa prívalovými dažďami a sanáciu zosuvu svahu zemného telesa na rýchlostnej ceste R1 v km 36,750," poznamenala Michalová.

Súčasne dodala, že pre zvyšovanie štandardov a skvalitňovanie služieb pre motoristov NDS zrealizovala výmenu a doplnenie mobiliára a lavičiek na obojstranných odpočívadlách Zlaté Piesky, Jarovce, pravostrannom odpočívadle Východná, ľavostranných odpočívadlách Červeník a Zeleneč.

Poukázala aj na rekonštrukciu detských ihrísk na oboch stranách odpočívadla Zlaté Piesky, vybudovanie troch fitnes zón na obojstrannom odpočívadle Veľké Zálužie a Voznica. "S oddychom a priaznivým prostredím pre relax súvisí tiež zeleň, ktorej rovnako venujeme pozornosť a vykonávame jej ošetrenie," doplnila Michalová.