Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nehôd na tratiach ubudlo, železnice naďalej vyzývajú na opatrnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V dôsledku nehôd zahynulo 34 osôb, z toho v 24 prípadoch išlo o samovraždu.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka sa na železničných tratiach na Slovensku stalo 73 nehôd. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015 je to podľa štatistík Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) o 23 prípadov menej. TASR o tom dnes informovala Ivana Popluhárová z Odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ŽSR.

Podľa nej sa znižuje nielen počet požiarov a nehôd na železničných priecestiach, ale aj celkový počet nehôd. Medzi ne patria napr. zrážky a vykoľajenie vlaku, požiar koľajového vozidla, zranenie osoby spôsobené pohybom koľajového vozidla a iné nehody, ktoré vznikajú najmä pri posune.

V dôsledku uvedených nehôd zahynulo 34 osôb, z toho v 24 prípadoch išlo o samovraždu. V štatistikách sa podľa Popluhárovej uvádza, že počet usmrtených osôb oproti predchádzajúcemu obdobiu klesol o 21, respektíve o deväť samovrahov. Okrem toho 14 osôb utrpelo ťažké zranenia, v štyroch prípadoch išlo o pokus o samovraždu.

"Aj napriek tomu, že počet nehôd na tratiach ŽSR klesol, železnice opakovane upozorňujú na ľahostajnosť osôb pohybujúcich sa v okolí železničných tratí a priecestí," zdôraznila Popluhárová. Železnice preto vyzývajú verejnosť na opatrnosť pri pohybe v blízkosti železničnej trate a dodržiavanie ustanovení zákona o premávke na pozemných komunikáciách a zákona o dráhach.