Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Nehoda slovenského autobusu: V Rakúsku je zranených najmenej 10 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nehoda sa stala pri obci Thalgau. Autobus smeroval do Viedne a vodičom bol 57-ročný Slovák. Narazil do betónovej zábrany oddeľujúcej jazdné pruhy v úseku, kde sa uskutočňujú práce na ceste.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Salzburg 11. mája (TASR) - Najmenej desať osôb utrpelo zranenia krátko pred polnocou v noci na sobotu pri nehode autobusu so slovenskou poznávacou značkou na diaľnici v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko. TASR informuje podľa agentúry APA a stanice ORF.

Nehoda sa stala pri obci Thalgau. Autobus smeroval do Viedne a vodičom bol 57-ročný Slovák. Narazil do betónovej zábrany oddeľujúcej jazdné pruhy v úseku, kde sa uskutočňujú práce na ceste. Diaľnica bola v mieste nehody uzavretá na približne šesť hodín.

Na mieste zasahovalo viacero sanitiek a vozidiel záchranných zložiek i hasiči. Zranené osoby boli prevezené do nemocníc. Stav troch z nich je vážny.

Rýchlosť autobusu bola v čase nehody približne 100 kilometrov za hodinu, píše APA. Najvyššia povolená rýchlosť v tomto úseku je však 60 kilometrov za hodinu. Úrady príčiny nehody vyšetrujú. Miestna polícia uviedla, že vodič nebol pod vplyvom alkoholu, dodáva APA.

Ministerstva zahraničných vecí: Veľvyslanectvo poskytuje asistenciu po nehode autobusu v Rakúsku


Slovenské veľvyslanectvo vo Viedni poskytuje po nehode slovenského autobusu v Rakúsku konzulárnu asistenciu. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. K prípadu sa zatiaľ rezort bližšie nevyjadril.

"Rezort diplomacie bol o nehode informovaný a naše veľvyslanectvo vo Viedni poskytuje potrebnú konzulárnu asistenciu. Vzhľadom na ochranu osobných údajov sa k detailom prípadu nebudeme vyjadrovať," uviedol komunikačný odbor ministerstva.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu tragických dopravných nehôd slovenských autobusov v zahraničí od roku 2005.

2005

14. januára - Pri zrážke slovenského autobusu s malým nákladným autom v severomaďarskej Novohradskej župe sa zranilo 18 Slovákov, z nich dvaja utrpeli vážne zlomeniny, 16 sa zranilo ľahšie. Vodič nákladného auta pri nehode zahynul.



2007

15. júla - Autobus so slovenskými turistami, ktorí sa vracali z dovolenky v Bulharsku, havaroval na diaľnici medzi srbskými mestami Belehrad a Niš pri meste Jagodina. Zo 60 pasažierov sa zranilo šesť, z toho traja ľahko a troch museli hospitalizovať.



3. septembra - Pri havárii autobusu s poľskou štátnou poznávacou značkou, ktorý mala prenajatý slovenská cestovná kancelária, zahynuli tri osoby, z toho dvaja Slováci a poľský vodič. K nehode došlo neďaleko rumunského mesta Giurgiu. Zranenia utrpelo 11 slovenských občanov.



2008

7. septembra - Pri chorvátskom meste Gospič havaroval slovenský autobus smerujúci z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice. Nehoda si vyžiadala 16 obetí na ľudských životoch vrátane oboch šoférov.



2009

27. marca - Pri havárii poschodového autobusu v poľskom meste Swidnica, ktorý prepravoval 45 školopovinných detí a trojčlenný sprievodný personál z Bystrice na divadelné predstavenie, utrpelo poranenia 30 detí.



21. júna - Pri havárii autobusu so slovenskými študentmi sa v Rakúsku zranilo najmenej 37 ľudí. V autobuse cestovalo 48 študentov zo Strednej školy podnikania v Senici, ktorí sa vracali zo školského výletu v Taliansku. K havárii došlo na diaľnici medzi Mooskirchenom a Liebochom v smere na Graz.



5. augusta - Pri nehode slovenského zájazdového autobusu pri rumunskom mestečku Calimanešti, utrpelo zranenia 12 cestujúcich. Z toho dve osoby boli zranené ťažko.



2011

26. júla - Päť slovenských turistov utrpelo zranenia na juhozápade Turecka pri čelnej zrážke mikrobusu s protiidúcim vozidlom.



2012

20. júna - Šesť zranených si vyžiadala havária slovenského autobusu, ktorý sa pri maďarskom meste Csép zrazil s osobným vozidlom taktiež so slovenským evidenčným číslom. Autobus prevážal slovenských turistov z Chorvátska späť do vlasti.



2014

5. októbra - Osem zranených si vyžiadala nehoda slovenského autobusu, ku ktorej došlo na srbskej diaľnici Belehrad - Niš pri Vrčine. Autobus narazil do nákladného auta.



2016

21. júna - Životy piatich slovenských turistov si vyžiadala dopravná nehoda pri meste Aleksinac v Srbsku, kde havaroval na diaľnici autobus prepravujúci 29 cestujúcich a dvoch vodičov. Nehoda si vyžiadala viacero zranených. Autobus viezol turistov z gréckeho ostrova Korfu naspäť na Slovensko.



2019

12. júna - Pri havárii slovenského autobusu v blízkosti maďarského mesta Miškovec sa zranilo deväť detí a dvaja dospelí. Autobus smeroval do Čiernej Hory.



2023

17. júla - Linkový autobus slovenskej spoločnosti Turancar bol účastníkom nehody dvoch autobusov na diaľnici D2 neďaleko Brna, pri ktorej zomrel vodič a zranilo sa 77 ľudí, z nich 14 ťažko. Zranených bolo šesť Slovákov.