Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

SIS: Nekontrolovaný prílev ilegálnych migrantov je bezpečnostné riziko

Migranti skandujú na maďarsko -srbskej hranici pri obci Horgoš 15. septembra 2015 proti uzatvoreniu hraníc na maďarskej strane. Foto: TASR/AP

Obnovenie celoplošného dodržiavania pravidiel Schengenského priestoru SIS považuje za dôležité.

Bratislava 16. septembra (TASR/Teraz.sk) - Dôsledné dodržiavanie Schengenských pravidiel je prvým krokom k riešeniu problému nelegálnej migrácie v rámci EÚ. TASR o tom informoval hovorca SIS Branislav Zvara.

Súčasný prakticky nekontrolovaný prílev ilegálnych migrantov do Európskej únie bez poznania ich identity naša spravodajská služba považuje za vysoké bezpečnostné riziko.

Stupňujúci sa problém nelegálnej migrácie vníma najmä v súvislosti s rozširujúcimi sa aktivitami prevádzačov, ktorí podľa SIS zneužívajú vzniknutú situáciu na realizáciu svojich nezákonných aktivít spojených s obrovským finančným prospechom.

"Bez dôsledného dodržiavania pravidiel pohybu osôb v Schengenskom priestore sa situácia v oblasti nekontrolovaného pohybu osôb v budúcnosti môže stať nezvládnuteľnou," varoval Zvara.

Okamžité obnovenie celoplošného dodržiavania pravidiel Schengenského priestoru SIS považuje za kľúčový moment v riešení v súčasnosti už akútneho problému nelegálnej migrácie realizovanej s významnou podporou zločineckých skupín prevádzačov.

"Riziko prieniku radikálnych džihádistických extrémistov na územie Európskej únie sa v posledných mesiacoch práve z dôvodu dôsledne nefungujúceho režimu pohybu osôb v rámci Schengenu významne zvýšilo," zdôvodnil Zvara.

Na aktuálnu situáciu v oblasti vzniku bezpečnostných rizík v súvislosti s nelegálnou migráciou spravodajská služba spolu s partnermi a ostatnými bezpečnostnými zložkami reaguje prijímaním mimoriadnych opatrení.

Otázku bezpečnosti načrtol premiér Robert Fico aj počas tlačovej konferencie v utorok. Európska únia sa podľa neho ocitla pod náporom státisícov migrantov a prestala byť bezpečnou. Inak to vníma predseda strany Most-Híd Béla Bugár, ktorý počas dnešnej rozpravy v Národnej rade vyzval vládu, aby nestrašila ľudí. "Nestrašme občanov, lebo strach je živnou pôdou extrémistov," skonštatoval Bugár.