Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nemecký Rheinmetall potvrdil dodávku 15 tankov Leopard Slovensku

Na archívnej snímke tank typu Leopard. Foto: TASR/AP

Zmluva zahŕňa aj balík munície a integrované výcvikové a logistické služby.

Düsseldorf 16. novembra (TASR) – Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall v stredu oznámila, že prvý z celkovo 15 tankov Leopard dodá Slovensku v decembri tohto roka. Pôjde o súčasť výmeny, v rámci ktorej Slovensko poskytne Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty (BVP), informuje TASR.

Príslušnú dohodu podpísali v utorok v Bruseli zástupcovia ministerstiev obrany Nemecka a Slovenska, ako aj spoločnosti Rheinmetall. Tá v stredajšej tlačovej správe uviedla, že dodávka 15 tankov typu Leopard 2 A4 by mala byť uzavretá do konca roku 2023.

Práce na renovácii týchto tankov sa už začali, priblížil Rheinmetall s tým, že ide o tanky z niekdajších arzenálov rôznych štátov, ktoré sú v súčasnosti vo vlastníctve tejto firmy. Zmluva zahŕňa aj balík munície a integrované výcvikové a logistické služby.

Táto výmena vojenskej techniky je jednou z viacerých, na ktorých sa nemecká vláda v rámci podpory Ukrajine v boji proti ruskej invázii dohodla s partnermi v NATO. Tí dostanú dostupnú západnú techniku, zatiaľ čo Ukrajine dodajú svoju techniku sovietskej výroby, ktorú v tejto východoeurópskej krajine poznajú a môžu ju tak priamo použiť, pripomína agentúra DPA.