Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Nemecké ovčiaky zo Slovenska zožali úspech v športovej kynológii

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na tohtoročných MS WUSV sa zúčastnilo 111 pretekárov z 28 krajín. Psy spoločne s ich majiteľmi súťažia vo viacerých disciplínach.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Nemecké ovčiaky zo Slovenska dlhoročne zaznamenávajú od vzniku samostatnej republiky významné úspechy v športovej kynológii, a to na najvýznamnejších svetových pretekoch. Doteraz sa konali 33-krát majstrovstvá sveta (MS) v tejto disciplíne.

"Na MS Svetovej únie zväzu nemeckých ovčiakov (WUSV) sa zúčastňujú slovenskí reprezentanti od vzniku samostatnej SR. Naši reprezentanti zaznamenali významné úspechy, keď sa opakovane umiestnili na víťazných priečkach a obsadili tak pozície majstra sveta, vicemajstra sveta, majstra Európy. Preteky sa každoročne konajú v inej krajine od Švajčiarska, Francúzka, Českej republiky, Belgicka, Holandska, v SR či na Ukrajine," uviedol to pre TASR prezident Zväzu športovej kynológie (ZŠK SR) a medzinárodný rozhodca Juraj Štaudinger.

Naposledy, na 33. MS WUSV, ktoré sa konali na prelome októbra a novembra tohto roku v španielskom meste Lerna, zvíťazil slovenský pes Gero z Berounské bašty. Informovala o tom TASR majiteľka víťazného nemeckého ovčiaka Adriana Nagyová. Na to, aby sa pes mohol zúčastniť na takýchto majstrovstvách, musí najskôr absolvovať súťaže a skúšky na Slovensku. Tie organizuje ZŠK SR a konkrétne pre toto plemeno Slovenská únia chovateľov nemeckých ovčiakov (SÚCHNO).

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


"ZŠK SR ročne usporadúva približne 60 skúšok z výkonu, 40 výcvikových akcií regionálneho charakteru, sedem akcií republikového charakteru s postupom na majstrovstvá sveta alebo Európy vo výkone psov, asi 15 chovateľských akcií a od roku 2010 organizuje aj medzinárodné a národné výstavy psov. Pre členov zväzu organizuje rôzne školenia a semináre, ktorých je v kalendárnom roku desať až 15, s cieľom zvyšovania znalostí v oblasti športovej kynológie," priblížil Štaudinger.

Na tohtoročných MS WUSV sa zúčastnilo 111 pretekárov z 28 krajín. Psy spoločne s ich majiteľmi súťažia vo viacerých disciplínach. "Prvá disciplína je stopa. Stopu našliape cudzí človek a musí byť 600 krokov dlhá, štyrikrát lomená v 90-stupňovom uhle doprava alebo doľava, na ktorej sú zanechané tri rôzne predmety. Jeden z týchto predmetov ukončuje stopu. Pes musí ísť v rovnakom tempe, veľmi presne a stopu musí splniť v časovom limite. V tejto disciplíne sme získali 98 zo 100 bodov," priblížila Nagyová.

Nasleduje aport voľný, kde pes musí priniesť dvojkilovú drevenú činku. Ďalším cvikom je aport cez metrovú prekážku, ktorú pes musí zdolať bez dotyku a priniesť 650-gramovú činku, a nasleduje veľmi podobný cvik cez 180-centimetrovú prekážku v tvare A, ktorú musí pes prekonať šplhom. "Ďalším cvikom druhej disciplíny je vysielanie vpred s odložením. Po desiatich krokoch psovod vyšle psa s povelom vpred a ten musí čo najrýchlejšie priamym smerom bežať až do povelu ľahni. Posledný cvik je dlhodobé odloženie, kde pes leží na určenom mieste, psovod je v úkryte, zatiaľ čo ďalšia dvojica cvičí poslušnosť. Za túto disciplínu sme získali 91 zo 100 bodov," povedala ďalej majiteľka Gera.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Tretia disciplína je obrana, kde pes obehne šesť úkrytov a v poslednom úkryte nájde páchateľa, ktorého vystaví a vyšteká. Nasleduje odvolanie psa od figuranta povelom ku mne, k nohe. Pokračuje zadržanie páchateľa, pustenie a následný prepad psa, kde sa testuje odolnosť psa. Pokračuje to zadným sprievodom, kde pes spolu so psovodom nasledujú páchateľa, ktorý sa po pár krokoch otočí a napadne psovoda so psom. "Pes musí okamžite zareagovať a páchateľa zastaviť, aby ochránil svojho psovoda. Bočným sprievodom eskortujeme páchateľa k rozhodcovi a presúvame sa na druhú časť obrany. Z opačnej strany plochy vybehne druhý páchateľ z úkrytu a beží priamo oproti psovodovi so psom, pes beží cez celé ihrisko priamo na figuranta a zadržiava ho. V tejto disciplíne sme získali krásnych 98 zo 100 bodov. O titule majstra sveta sníva každý pretekár. Mne sa to tento rok podarilo vďaka môjmu úžasnému štvornohému partnerovi Gerovi. Som nesmierne šťastná a hrdá, že som prvá Slovenka, ktorá získala tento titul," dodala Nagyová.