Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Miroslav Lajčák absolvoval v Mníchove sériu rokovaní

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Záujem o dianie vo V4 zaznel aj v rozhovore s poslancom Nemeckého spolkového snemu Thomasom Erndlom.

Mníchov 16. februára (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák absolvoval v sobotu na prestížnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii celodenný maratón rokovaní, ako aj vystúpenia na dvoch sprievodných fórach.

Ako TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, sprievodné podujatia sa venovali Ukrajine a iniciatíve Trojmoria, ktorá začleňuje 12 štátov, pričom ich cieľom je infraštruktúrne prepojenie od Baltu po Čierne more.

Druhý deň bezpečnostnej konferencie využil minister Lajčák aj na sériu bilaterálnych rozhovorov. Rokovanie s bývalým generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Pan Ki-munom, bývalým alžírskym ministrom zahraničných vecí Lachdarom Brahímím či nórskou expremiérkou Gro Harlem Brundtlandovou sa sústredilo na zdieľanie názorov ohľadom súčasného diania v regióne strednej Európy a angažovanosť Vyšehradskej štvorky v boji proti klimatickým zmenám.

Záujem o dianie vo V4 zaznel aj v rozhovore s poslancom Nemeckého spolkového snemu Thomasom Erndlom. Rokovaniam s kirgizským partnerom Čingizom Ajdarbekovom dominovalo dianie v regióne Strednej Ázie.

Okrem iných sa šéf slovenskej diplomacie v sobotu stretol aj s bývalým ministrom zahraničných vecí Švédska Carlom Bildtom, či bývalou vysokou predstaviteľkou spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonovou, ukrajinským exprezidentom Petrom Porošenkom či bývalou kosovskou prezidentkou Atifete Jahjagovou.