Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čaputová si v Berlíne prevzala Schwarzkopfovu európsku cenu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vľavo) sa zapisuje do knihy návštev, vpravo sa prizerá nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas stretnutia v Berlíne v utorok 24. januára 2023. Foto: TASR - Katarína Bačová

V Európskej únii podľa slov prezidentky vidieť snahy podkopávať právny štát, oslabovať deľbu moci alebo obmedzovať slobodu médií, teda základné kamene liberálnej demokracie.

Berlín 24. januára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok rokovala v Berlíne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Témou rozhovorov boli vzájomné vzťahy krajín, spolupráca v kontexte 30. výročia nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov, ako aj aktuálne otázky. Informuje osobitná spravodajkyňa TASR.

Čaputová prijala aj Steinmeierovo pozvanie na diskusiu o tom, ako môžu demokracie čeliť súčasným výzvam, napríklad polarizácii či strate dôvery v inštitúcie. Spolu s hlavami oboch štátov diskutovali v sídle nemeckého prezidenta na zámku Bellevue aj viacerí novinári, intelektuáli a odborníci zo Slovenska a Nemecka. "Bola to veľmi zaujímavá debata, pýtali sa aj na vnútropolitický vývoj na Slovensku a politický vývoj v našom regióne V4," priblížila prezidentka.

Prezidenti sa v rozhovoroch dotkli aj bezpečnostných tém. Ako načrtla Čaputová, hovorili o tom, že by bolo dobré, aby nemecká pomoc v podobe dvoch systémov protivzdušnej obrany Patriot na území SR zostala, kým to bude potrebné. "Prezident je takejto pomoci a ponuke otvorený, pretože je to dôležitý signál o našej spolupráci," skonštatovala.

Témou boli aj tanky Leopard – Nemecko podľa Čaputovej zverejní svoje stanovisko k ich možnému poskytnutiu Ukrajine v najbližších dňoch. Dodala, že o možnom odklade dodávok tankov Leopard pre Slovensko nehovorili.

Doterajšiu spoluprácu Nemecka v rámci 30-ročnej histórie samostatnej Slovenskej republiky prezidentka hodnotí ako dobrú. "Dáta sú úplne jasné: Nemecko je náš hlavný partner, pokiaľ ide o ekonomickú spoluprácu, investície, ekonomickú výmenu. Samozrejme, je to silný hráč v rámci Európskej únie. Myslím, že dobré vzťahy či už na osobnej úrovni s jednotlivými predstaviteľmi tohto štátu, alebo na úrovni biznisu, kultúry sú veľmi dôležité," komentovala.

Prezidentka si v Berlíne prevzala aj Schwarzkopfovu európsku cenu. "Som veľmi rada a vďačná za to, čo tu odznelo. Spolu so mnou tu bolo celé Slovensko, pretože reprezentujem celú krajinu," uviedla. Nadácia ju ocenila za odvahu postaviť sa organizovanému zločinu, za práva menšín – najmä Rómov – a za ekologicky udržateľnú budúcnosť. Na slávnostnom odovzdávaní cien sa zúčastnil aj Steinmeier.

Prezidenti oboch krajín rokovali spoločne druhýkrát od znovuzvolenia Steinmeiera do funkcie vo februári 2022. Naposledy sa stretli v apríli minulého roka v Košiciach.

(osobitná spravodajkyňa TASR Katarína Bačová)