Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Levočská nemocnica vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv

Darovanie krvi, ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pacient je pri vstupe povinný nechať si zmerať teplotu a vyplniť dotazník okolo cestovateľskej anamnézy.

Levoča 24. marca (TASR) – Šíriaci sa nový koronavírus ovplyvňuje aj darovanie krvi. Nemocnica v Levoči ju potrebuje vo zvýšenej miere a lekári preto vyzývajú ľudí, aby pomohli. TASR o tom informovala hovorkyňa siete zdravotníckych zariadení Agel SK Martina Pavliková s tým, že hematologicko-transfúzne oddelenie v Levoči je pre darcov krvi pravidelne otvorené každý utorok a štvrtok.

Vzhľadom na to, že nie je vhodné zhromažďovať darcov v jednom čase a priestore vo väčšom množstve ako päť osôb, darovanie časovo regulujeme. Preto je dôležité objednať sa telefonicky a prísť na presne stanovený termín. V prípade väčšieho počtu darcov sme nútení ponechať záujemcov o darovanie mimo čakárne oddelenia,“ vysvetľuje opatrenia primár hematologicko-transfúzneho oddelenia Rastislav Osif.

Nemocnica je podľa primára pripravená aj na veľký záujem o darovanie. V takom prípade by pristúpila k otvoreniu ďalších darovacích dní tak, aby sa darcovia krvi na oddelení nezhromažďovali. V týchto dňoch platia pre darcov sprísnené zdravotné obmedzenia. „Musia byť zdraví, bez zvýšenej teploty, bez príznakov respiračného ochorenia, teda bez suchého kašľa, dýchavičnosti, bolesti v krku, bolesti svalov, hnačky alebo zvracania. Taktiež nesmú byť v 14-dňovej karanténe po návrate zo zahraničia alebo v kontakte s osobou, ktorá sa zo zahraničia vrátila,“ vysvetľuje primár. Podľa neho rovnako platí aj prísny zákaz vstupu bez ochranných rúšok alebo iných alternatív ochrany úst a nosa. Pacient je pri vstupe tiež povinný nechať si zmerať teplotu a vyplniť dotazník okolo cestovateľskej anamnézy.