Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nemocnice Svet zdravia majú dostatok personálu, tvrdí hovorca siete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa hovorcu siete nemocníc Tomáša Kráľa má byť projekt novej koncovej nemocnice na Boroch zlomovým v prilákaní množstva slovenských lekárov a sestier zo zahraničia domov.

Bratislava 24. mája (TASR) - Nemocnice siete Svet zdravia dodržiavajú na svojich oddeleniach personálne normatívy a stav personálu sa prirodzene prispôsobuje počtu pacientov a priemernej vyťaženosti. Tvrdí to hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ v reakcii na žiadosť odborárov o vykonanie kontrol dodržiavania personálnych normatívov v ôsmich nemocniciach, vrátane troch nemocníc patriacich do siete Svet zdravia.

"Je zarážajúce, že sa niekto na Slovensku môže domnievať, že poskytovatelia vedome limitujú svoj personálny stav. Slovenské zdravotníctvo trápi akútny nedostatok zdravotníckeho personálu," tvrdí Kráľ. Pre dlhodobé riešenie situácie sa podľa neho treba zjednotiť na dlhodobej personálnej stratégii, ktorej cieľom bude vychovávať dostatočný počet zdravotníkov, udržať si ich na Slovensku, podporovať odborný rozvoj a nástupníctvo. "Keďže dnes žiadna z európskych krajín nie je v tomto smere sebestačná, musíme byť aktívni aj voči perspektívnym zamestnancom zo zahraničia," pripomenul. Podľa neho má byť projekt novej koncovej nemocnice na Boroch zlomovým v prilákaní množstva slovenských lekárov a sestier zo zahraničia domov.

Lekárske odborové združenie a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek žiadajú o prešetrenie dodržiavania normatívov na oddelení urgentného príjmu a internom oddelení vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina, oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny vo Fakultnej nemocnici Trenčín, internom oddelení Nemocnice s poliklinikou Levice, detskom oddelení, vrátane novorodeneckých lôžok, a internom oddelení Nemocnice s poliklinikou Sv. Lukáša v Galante, detskom a novorodeneckom oddelení Nemocnice Topoľčany, internom oddelení a oddelení dlhodobo chorých Nemocnice A. Leňa v Humennom, neonatologickom oddelení a oddelení pôrodných sál Fakultnej nemocnice Nitra a chirurgickom oddelení Nemocnice s poliklinikou Sv. Jakuba v Bardejove. Súčasťou siete Svet zdravia sú nemocnice v Galante, Topoľčanoch a Humennom.