Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nesieťové materské školy sa už môžu registrovať do siete škôl

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rezort školstva finalizuje registrovanie škôl, ktoré majú záujem o zaradenie do siete škôl.

Bratislava 14. júla (TASR) - Povinné predprimárne vzdelávanie budú môcť deti od 1. septembra plniť v materských školách zaradených v sieti škôl a školských zariadení (zriadené obcou alebo mestom, cirkevné a súkromné), zariadeniach predprimárneho vzdelávania registrovaných ministerstvom školstva a individuálnou formou. Rezort školstva finalizuje registrovanie škôl, ktoré majú záujem o zaradenie do siete škôl. Možnosť prihlásiť sa majú aj nesieťové materské školy, ktoré chcú pôsobiť ako sieťové, a to prostredníctvom formulára zverejneného na stránke ministerstva. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Rezort školstva chce pomôcť rodičom a samosprávam aj tým, že poskytol finančnú pomoc päť miliónov eur na zabezpečenie miest pre päťročné deti, ktoré v septembri nastupujú do materských škôl. Z tejto sumy sú finančné prostriedky vo výške dvoch miliónov eur určené na vytváranie nových tried so súhlasom príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktoré budú slúžiť na zabezpečenie povinného predprimárneho vzdelávania. Ďalšie tri milióny eur sú vyčlenené na organizačné zabezpečenie chodu materských škôl (na mzdy zamestnancov). Cieľom je poskytnúť predškolákom povinné predprimárne vzdelávanie aj v tých obciach a mestách, ktoré nedokázali vytvoriť dostatočné kapacity pre povinné predprimárne vzdelávanie.

"Od septembra minulého roku sme s ohľadom na národnú štatistiku a metodiku zberu dát urobili prehľad o lokalitách, v ktorých je najväčší problém s voľnými miestami pre deti. Nová trieda sa zakladá spravidla pri počte desať detí. Ak bolo v niektorej lokalite viac ako deväť detí, ktoré by mali nastúpiť do povinného predprimárneho vzdelávania, zaradili sme ju k potenciálne problematickým," priblížil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že celkovo takto vytypovali 126 oblastí.

Rezort školstva tvrdí, že zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania je pre nich prioritnou úlohou. Na zabezpečenie plynulého začiatku plnenia povinného predprimárneho vzdelávania bude slúžiť aj príspevok na dopravné pre deti, pre ktoré bude predprimárne vzdelávanie povinné, aby sa uľahčila dochádzka všetkých týchto detí do materských škôl, napríklad aj do susednej obce, v ktorej sídli materská škola.