Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Polícia vytláčala protestujúcich spred parlamentu

Na snímke pohotovostná motorizovaná jednotka prichádza zasiahnuť proti protestujúcim proti vládnym opatreniam pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pred budovou parlamentu v hlavnom meste sa v piatok ráno zišli stovky nespokojných občanov.

Bratislava 23. júla (TASR) - Desiatky policajných ťažkoodencov začali postupne vytláčať protestujúci dav spred vstupu do Národnej rady SR v Bratislave smerom k ochrannej zóne pod schody vedúce k parlamentu. Zatiaľ sa to zaobišlo bez väčších incidentov. Demonštranti kričia heslá ako "gestapo", v proteste chcú pokračovať.



Pred budovou parlamentu v hlavnom meste sa v piatok ráno zišli stovky nespokojných občanov. Protestujú proti vládnym opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19.



Vládny návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten má informovať, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Poslanci by mali o návrhu rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.



Pred parlamentom sa naďalej protestuje, dav chce postaviť aj stanový tábor


Na snímke protestujúci proti vládnym opatreniam pred vstupnými dverami do budovy Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Protest pred vchodom do Národnej rady (NR) SR v Bratislave, ktorý sa začal v piatok ráno, naďalej pokračuje. Vstup do budovy strážia desiatky policajných ťažkoodencov. Na mieste je aj antikonfliktný policajný tím. Priebeh demonštrácie je po ranných niekoľkých potýčkach protestujúcich s políciou či novinármi nateraz pokojný. Protestujúci deklarujú, že priestor pred parlamentom nechcú opustiť a avizujú aj postavenie stanového tábora.



Pred budovou momentálne stoja desiatky demonštrujúcich. Pred mikrofónom sa strieda viacero rečníkov. Dav opakovane skanduje heslá ako "vydajte nám parlament", "gestapo" či "Slovensko si nedáme". Niektorí držia v rukách štátne vlajky i transparenty ako "stop covid podvodu", "stop korona fašizmu" či "očkovací teror". Avizujú, že chcú v proteste zotrvať aj ďalšie hodiny či až dni. Hovoria aj o postavení stanového táboru pred parlamentom. "Náš odpor bude pokračovať, nekončí to dnešným dňom," vyhlásili. Dav opakovane prišli podporiť aj opoziční poslanci z ĽSNS či Smeru-SD. Prisľúbili im aj zabezpečenie vody či potravín.

Protest proti vládnym opatreniam pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021. Na snímke v popredí vpravo predseda ĽSNS Marian Kotleba a vľavo poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Pred dav protestujúcich sa postavil aj expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Uistil ľudí, že jeho poslanci nepodporia v parlamente zákon týkajúci sa využívania COVID preukazov. Dav ho však vypískal. Protestujúci ho kritizovali za nosenie rúška, hovorili o falši a označili ho za zradcu.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) označil za fatálne zlyhanie polície a policajného prezidenta Petra Kovaříka, že sa protestujúci dav dostal až pred vstupné dvere do budovy parlamentu. Poznamenal, že protest bol dopredu avizovaný a polícia sa mala naň pripraviť. Polícia krátko pred poludním zaslala k protestu stanovisko, kde ho označila ako "náhodné zhromaždenie väčšieho množstva ľudí". Zároveň potvrdila, že zaznamenala narušenie verejného poriadku, keď sa väčšie množstvo ľudí snažilo vniknúť do NR SR. Deklaruje, že situáciu monitoruje a v prípade nutnosti je pripravená zasiahnuť.






Policajtka, ktorá sa zranila pri proteste pred NR SR, je pri vedomí


Zdravotný stav policajtky, ktorú mali napadnúť pri proteste pred Národnou radou (NR) SR, si nevyžiadal prevoz do zdravotníckeho zariadenia. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Alena Krčová.

"Môžem potvrdiť, že sme dostali výzvu o pomoc pre policajtku, ktorú údajne napadli obranným sprejom a približne hodinu po incidente jej prišlo nevoľno. Na mieste ju ošetrila posádka záchrannej zdravotnej služby," priblížila Krčová.

Zranenie policajtky potvrdil aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Zhromaždenie pred budovou NR SR je podľa Starého Mesta v rozpore so zákonom


Na snímke protestujúci proti vládnym opatreniam pred vstupnými dverami do budovy Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Piatkový protest v tesnej blízkosti budovy Národnej rady SR v Bratislave je v rozpore so zákonom o zhromažďovacom práve. Pre TASR to uviedla bratislavská mestská časť Staré Mesto, ktorá takéto chovanie neschvaľuje a ani nepodporuje.

Staromestská samospráva pre TASR uviedla, že verejné zhromaždenie jej bolo oznámené v súlade so zákonom, avšak na mieste Zámocká ulica – pri hradnom múre tak, aby bola zachovaná 50-metrová vzdialenosť od budovy Národnej rady SR, v čase od 8.00 do 14.00 h.

"Podľa zákona o zhromažďovacom práve sú zakázané zhromaždenia v okruhu 50 metrov od budov zákonodarného zboru alebo od miest, kde tento zbor rokuje. Konanie verejného zhromaždenia bolo obcou oznámené policajnému zboru," uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove. Ide podľa jeho slov o štandardný postup, polícii oznamuje miestny úrad všetky verejné zhromaždenia.

Staré Mesto pripomína, že je povinnosťou zvolávateľa zhromaždenia zabezpečiť jeho pokojný priebeh a v prípade potreby môže požiadať obec alebo políciu o pomoc. Obec verejné zhromaždenia nepovoľuje, zvolávateľ má povinnosť zhromaždenie ohlásiť a obec tento fakt podľa staromestskej samosprávy berie na vedomie. Obec môže zhromaždenie zakázať, v zákone o zhromažďovacom práve sú vymenované prípady, keď tak môže urobiť.

"Mestská časť Staré Mesto sa vždy snaží predchádzať konfliktným situáciám. Zvolávateľov upozorňujeme na ich povinnosti a aj na možné riziká. Rovnako ak by chcel zvolávateľ ohlásiť zhromaždenie na mieste, kde to nie je povolené (v tomto prípade ochranná zóna okolo budovy Národnej rady SR), tak obec takéto zhromaždenie neprijme a upozorní zvolávateľa, aby zvolal zhromaždenie na iné miesto," poznamenal Števove.

Bratislavská polícia pre protest monitoruje bezpečnostnú situáciu

Mestská polícia v Bratislave priebežne monitoruje bezpečnostnú situáciu v hlavnom meste pre piatkový protest pred Národnou radou SR. "V prípade zvýšeného ohrozenia verejného poriadku vieme adekvátne na vzniknutú situáciu reagovať," uviedla pre TASR hovorkyňa polície Barbora Krajčovičová.

Na mieste protestu mala svoje hliadky aj bratislavská mestská polícia. "Tie okrem situácie v lokalite riešili aj množstvo ďalších oznamov od občanov," spresnila Krajčovičová.

Polícia zaznamenala na zhromaždení pred NR SR narušenie verejného poriadku


Na snímke zašpinené vchodové dvere do budovy Národnej rady (NR) SR po proteste proti vládnym opatreniam v Bratislave 23. júla 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Polícia zaznamenala v súvislosti s piatkovým zhromaždením pre Národnou radou (NR) SR narušenie verejného poriadku, keď sa väčšie množstvo ľudí snažilo vniknúť do vnútorných priestorov parlamentu. Bezpečnostnú situáciu naďalej monitorujú. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

"V rámci opatrenia bol využitý aj antikonfliktný tím, a to na priamu a intenzívnu komunikáciu s účastníkmi zhromaždenia, ktorá po celý čas prebiehala a aj naďalej prebieha. Keďže účastníci neakceptovali tento spôsob komunikácie, bola polícia nútená pristúpiť k prijatiu adekvátnych opatrení," uviedol Szeiff. Polícia o proteste v stanovisku hovorí ako o "náhodnom zhromaždení väčšieho množstva ľudí".

Bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta polícia naďalej monitoruje. "Ak by došlo k hromadnému narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku," dodal Szeiff.

Postup bratislavskej polície pri proteste pred NR SR preverí kontrola


Postup bratislavskej krajskej polície pri piatkovom proteste pred Národnou radou (NR) SR preverí kontrola. Nariadil ju prezident Policajného zboru (PZ) Peter Kovařík. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Prezident Policajného zboru už v tejto súvislosti nariadil kontrolu a prešetrenie postupu bratislavskej krajskej polície. O výsledkoch bude možné informovať až po jej ukončení," informovala hovorkyňa.

Pred budovou parlamentu v hlavnom meste sa v piatok ráno zišli stovky nespokojných občanov. Protestujú proti vládnym opatreniam. Žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Podporu protestujúcim prišli vyjadriť opoziční poslanci z ĽSNS a Smeru-SD.