Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Nestlé investuje vyše 1 miliardy eur do pestovania udržateľnej kávy

Foto: Nestlé

Slováci vypijú denne 2,5 milióna šálok kávy, z toho 1,6 miliónov šálok značky Nescafé.

Bratislava 17. októbra (OTS) - Značka, ktorá patrí pod firmu Nestlé, je na Slovensku jednotkou na trhu s kávou. Podobne je na tom aj v Českej republike, kde jej patrí prvé miesto na trhu v spotrebe nielen kávových kapsúl, ale aj instantnej kávy. Nestlé, ako svetový líder, sa preto rozhodla zareagovať na neustále zvyšujúci sa dopyt po káve a aj na globálne klimatické zmeny realizáciou dlhodobej investície vo výške viac ako 1 miliardy eur do udržateľného pestovania kávy.

Najpopulárnejšou u nás zostáva instantná káva, ktorú si dopraje viac ako polovica Slovákov. V ostatnom období však rastie dopyt aj po zrnkovej káve. Kým v Česku si najradšej vychutnáva čiernu kávu štvrtina konzumentov, na Slovensku je jej obľuba ešte vyššia. V kurze je však aj káva s mliekom, cukrom alebo aj kombinácia obidvoch.


„Svetová produkcia kávy v súčasnosti čelí závažným klimatickým zmenám. Neustále rastúci dopyt a nižšia úroda kávových zŕn je príčinou rastu nákladov a tým aj zvyšovania cien pre konečných spotrebiteľov. Nestlé sa rozhodlo kritickú situáciu riešiť a zintenzívniť boj s klimatickými zmenami v kávovom odvetví. Spoločnosť sa preto zaviazala, že do roku 2030 investuje 1,01 miliardy eur, ktoré zaručia udržateľnejšie podmienky pri produkcii kávy,“ hovorí Patrice Gicquel, marketingový riaditeľ Nescafé pre strednú a východnú Európu.

Podľa odhadov sa v dôsledku klimatických zmien do roku 2050 zmenší vhodná plocha na pestovanie kávy až o 50 %. Úrodu čoraz častejšie zasahuje extrémne počasie, či už ide o sucho alebo výskyt hurikánov. V súčasnosti je na pestovaní kávy celosvetovo závislých 125 miliónov ľudí, pre ktorých je hlavnou obživou. Z toho dôvodu Nestlé prichádza s rýchlou a efektívnou finančnou podporou, ktorá pomôže farmárom prispôsobiť sa novým klimatickým podmienkam, modernizovať poľnohospodárske postupy a vzdelávať sa v regeneratívnom poľnohospodárstve, ktoré zlepší kvalitu pôdy i zdravie rastlín.


Nestlé sa intenzívne usiluje o udržateľnosť vo všetkých oblastiach, s ambíciou dosiahnuť nulové emisie CO2 do roku 2050. Nový plán Nescafé vychádza zo záväzku ponúkať do roku 2025 kávu získavanú zo 100 % udržateľných zdrojov a urýchliť prechod na regeneratívne poľnohospodárstvo.