Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nevyčerpané financie ŠOP sa presunú na územnú a druhovú ochranu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Na zabezpečenie ekonomického informačného systému by sa malo zo zvyšných 874.520 eur presunúť 565.396 eur.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Nevyčerpané financie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v sume 874.520 eur sa presunú na zabezpečenie ekonomicko-informačného systému a na plnenie úloh druhovej a územnej ochrany. Vyplýva to z materiálu z dielne envirorezortu. Vláda na svojom stredajšom rokovaní súhlasila so zmenou účelu použitia kapitálového transferu.

ŠOP predložila v roku 2019 envirorezortu žiadosť o kapitálový transfer v sume 1.440.000 eur na zabezpečenie implementácie dokumentačného systému na správu registratúry a integráciu na moduly Ústredného portálu verejnej správy, národné registre a centrálne úradné doručovanie. "Skutočné celkové výdavky na implementáciu elektronickej registratúry dosiahnu do konca roka 2021 sumu 565.480 eur, pričom nižšie výdavky nebudú mať vplyv na celkovú funkčnosť systému, ani na plnenie povinností ŠOP SR," uvádza ministerstvo.

Žiadosť o zmenu účelu použitia zostatku kapitálového transferu na zabezpečenie zdrojov financovania implementácie ekonomického informačného systému a plnenia úloh druhovej a územnej ochrany je predkladaná na základe vyhodnotenia priorít ŠOP SR.

Na zabezpečenie ekonomického informačného systému by sa malo zo zvyšných 874.520 eur presunúť 565.396 eur. "Nákup ekonomického informačného systému slúži na zabezpečenie kvalitného výkonu činnosti organizácie," priblížilo Ministerstvo životného prostredia SR. Ekonomickým informačným systémom by sa ŠOP mala zapojiť do nadrezortného ekonomického systému Ministerstva financií SR.

Zvyšných 309.124 eur by podľa materiálu malo ísť na pokrytie potrieb druhovej a územnej ochrany. Dofinancovať sa tak majú výdavky na praktickú starostlivosť o chránené druhy a biotopy, označovanie novovyhlasovaných chránených území, výdavky na monitoring stavu, prevádzku sústavy záchranných zariadení, zabezpečenie starostlivosti o hendikepované živočíchy, praktickú starostlivosť a ochranu anorganických foriem a javov.