Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nevyčerpané financie VÚVH sa presunú na bežné výdavky organizácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

V stredu presun kapitálu schválila vláda na svojom rokovaní.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Nevyčerpané financie na rekonštrukciu laboratórií v Prevádzkovej budove II. Výskumného ústavu vodného hospodárstva (VÚVH) sa presunú na bežné výdavky organizácie. V stredu presun kapitálu schválila vláda na svojom rokovaní.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR poskytlo VÚVH financie vo výške 519.504 eur. Minulý rok bol kapitálový transfer čerpaný na prípravu projektovej dokumentácie v sume 18.588 eur. Zostatok, 500.916 eur, navrhla organizácia na zmenu účelu použitia na bežné výdavky. Účelom bude finančné zabezpečenie hlavných činností VÚVH, uvádza sa v materiáli.

Organizácia doposiaľ nezačala proces verejného obstarávania na realizáciu rekonštrukčných prác. Podľa MŽP nie je vydané ani stavebné povolenie. Samotná rekonštrukcia z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 mohla byť komplikovaná a časovo náročná, a tak VÚVH prehodnotil svoj investičný zámer, vyplýva z materiálu. "Dotknutá investícia bude, za predpokladu dostatočných finančných zdrojov, zaradená do investičného plánu VÚVH v ďalších rokoch," uvádza envirorezort.

Nevyčerpané financie chce VÚVH použiť na vypracovanie Vodného plánu Slovenska, ktorý má byť hotový do decembra 2020 v súlade s novými usmerneniami Európskej komisie (EK).

Druhú časť financií chce VÚVH podľa materiálu využiť na úlohy týkajúce sa ochrany vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach (CHVO). Plánuje preskúmať a skontrolovať existujúce hranice v súlade s meniacimi sa hydrogeologickými podmienkami. Taktiež chcú dopracovať aj metodiku pre zakázané a obmedzené prípravky na ochranu rastlín. "Používanie pesticídov predstavuje významný problém najmä v CHVO v súvislosti s využitím na zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou," píše sa v materiáli.

Organizácia si v súvislosti s oboma úlohami dáva za cieľ dostatok čistej vody pre všetkých a zabránenie znečisťovaniu vôd. VÚVH je jediným subjektom na Slovensku, ktorý robí vodohospodársky výskum na SR.