Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Nevyužité financie zo stabilizačných pôžičiek sa majú presunúť na iné

Ilustračná fotka. Foto: TASR - František Iván

Rezort školstva eviduje dlhodobo záujem o dofinancovanie Fondu na podporu vzdelávania v ostatných dvoch pôžičkových schémach.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Nevyužité financie, ktoré boli určené na zabezpečenie stabilizačných pôžičiek pre študentov ošetrovateľstva v roku 2022, sa majú presunúť na dofinancovanie Fondu na podporu vzdelávania v ostatných dvoch pôžičkových schémach. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh na vydanie súhlasu vlády SR so zmenou účelu použitia bežných výdavkov pridelených v roku 2022 kapitole rezortu školstva.

Dôvodom zmeny je, že skutočná potreba finančných prostriedkov na zabezpečenie stabilizačných pôžičiek pre študentov ošetrovateľstva v roku 2022 je nižšia, ako bolo predpokladané v analýze vplyvov. Tá bola súčasťou Informácie o stave zdravotníckeho personálu v SR schválenej vládou SR ešte 5. septembra 2018. "Fond na podporu vzdelávania v súčasnosti identifikoval, že nebude vedieť na predmetný účel využiť 889.000 eur v tomto roku, a preto ich poukázal na účet Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR," uvádza sa v predloženom materiáli.

Rezort školstva eviduje dlhodobo záujem o dofinancovanie Fondu na podporu vzdelávania v ostatných dvoch pôžičkových schémach, teda v študentských pôžičkách a v pôžičkách pre pedagógov. Po schválení zmeny účelu vládou SR rezort školstva poskytne do konca roka finančné prostriedky Fondu na podporu vzdelávania, ktorý ich využije na poskytnutie schválených pôžičiek pre študentov a pedagógov, ktoré bude vyplácať v prvom kvartáli roka 2023.