Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NEZABUDNITE: Pendleri potrebujú po novom na hraniciach negatívny test

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Polícia nebude pendlerov a ďalšie osoby s výnimkou od pondelka náhodne kontrolovať na hraničných priechodoch.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Od pondelka sa musia negatívnym testom na ochorenie COVID-19 vedieť preukázať na hraniciach aj pendleri. Nesmie byť starší ako 14 dní. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Povinnosť sa zatiaľ ale nebude kontrolovať.

"Osoby, ktoré pravidelne prekračujú hranice Slovenska a majú výnimku z domácej izolácie a následného testovania, sa budú môcť preukázať buď negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 14 dní, vykonaný aj mimo územia SR, alebo výsledkom antigénového testu nie starším ako 14 dní s tým, že bude akceptovaný aj výsledok antigénového testu certifikovaného v krajinách Európskej únie," vysvetlil ÚVZ SR.

Pod pojmom „osoby pravidelne prekračujúce hranice SR“ sa rozumie slovenskí aj zahraniční pendleri, občania SR žijúci v pohraničí susedných štátov, žiaci a študenti, osoby starajúce sa o svojich blízkych, osoby, ktoré obhospodarujú pôdu do desať kilometrov od hraníc, umelci a ďalší pracovníci v sektore kultúry, ktorí majú výnimku z domácej izolácie a následného testovania.

Príslušnú vyhlášku budú po dohode s ďalšími rezortmi aktualizovať počas pondelka. Ministerstvo vnútra deklarovalo, že polícia nebude pendlerov a ďalšie osoby s výnimkou od pondelka náhodne kontrolovať na hraničných priechodoch.