Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nezaradení okolo M. Suju podali návrh na odvolanie J. Budaja

Na archívnej snímke Ján Budaj. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa Suju Budaj nich nezlyhal len pri vedení envirorezortu. Vyčítal mu viacero vecí.

Bratislava 17. júna (TASR) - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Miroslava Suju podali návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) z funkcie. Informovali o tom Suja s predsedom mimoparlamentnej Republiky Milanom Uhríkom.

Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze spolu s nezaradenými poslancami z Republiky podpísali podľa slov Suju aj poslanci Smeru-SD. Ministrovi vyčítajú viacero vecí, okrem iného zlyhanie pri manažmente v oblasti medveďa hnedého.

"Prichádzame s návrhom na odvolanie vegetariána ministra Budaja. Je neschopný, nekompetentný a hlúpy, čo dokázal, keď povedal, že medvede sú vegetariáni, čím poukázal na to, že má nedostatky v učive základnej školy," skonštatoval Uhrík. Poukázal na nárast stretov ľudí s medveďmi a na ohrozenie ľudí na vidieku.

Suja dodal, že Budaj podľa nich nezlyhal len pri vedení envirorezortu. Vyčítal mu viacero vecí. "Jeho najväčšie zlyhanie je manažment medveďa hnedého, ktorý minister Budaj absolútne nezvládol," podčiarkol Suja.

V zmysle rokovacieho poriadku musí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolať schôdzu do siedmich dní od podania návrhu.

Budaja v súvislosti s medveďmi kritizuje aj koaličný poslanec Patrick Linhart (Sme rodina). Požiadal Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie o urýchlený poslanecký prieskum, prítomnosť ministra a okamžité zvládnutie situácie s premnoženým medveďom hnedým.

"Pokiaľ minister Budaj neprijme okamžité opatrenia na ochranu obyvateľstva pred premnoženými medveďmi, na podpisovej listine o jeho odvolaní spoločne s opozičnými poslancami môže figurovať aj môj podpis. Nebudem ďalej čakať na to, ako medveď zabije prvú mamičku s dieťaťom na bežnej prechádzke," uviedol s tým, že nepreferuje bezhlavý odstrel a komerčnú redukciu medveďov, ale monitorovanie a následnú elimináciu problémových jedincov. Žiada posilnenie monitorovacích zásahových tímov a riešenie problému.