Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Neziskovky kritizujú informácie o opatreniach pre ľudí bez domova

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ľudia bez domova podľa neziskoviek patria k najviac ohrozeným skupinám novým koronavírusom.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Pomáhajúce organizácie, venujúce sa ľuďom bez domova, kritizujú spôsob a mieru informovania o opatreniach, ktoré sa týkajú práve tých, čo prežívajú na ulici. "Uvedomujúc si vážnosť situácie sme vážne znepokojení nedostatkom odpovedí o zabezpečení podpory pre ľudí bez domova v druhej vlne pandémie,“ uviedli v spoločnosm stanovisku organizácie Proti prúdu, Depaul Slovensko, Equita a Nadácia DEDO.

Pripomínajú, že ľudia bez domova patria pre svoje výrazne podlomené zdravie k najviac ohrozeným skupinám novým koronavírusom. Zvýrazňujú v tejto súvislosti chýbajúce informácie o možnosti karantény pre pozitívne otestovaných ľudí bez domova. Poukazujú tiež na to, že neboli zodpovedané otázky, čo bude s tými, ktorí sa na testovanie nedostanú a zároveň nebudú mať možnosť izolovať sa v bezpečí domova.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) po štvrtkovom rokovaní Ústredného krízového štábu (ÚŠK) oznámil, že realizujú podobné kroky ako v lete počas prvej vlny. "Použili sme stotisíc testov jednak pre klientov a pracovníkov zariadení sociálnych služieb, ale aj tých, ktorí pracujú s ľuďmi bez domova a samotných bezdomovcov, ktorých sa podarilo zachytiť. Teraz s tým istým rátame aj v súčasnej vlne antigénového testovania," uviedol minister. S testovaním sa podľa jeho slov začalo už pred týždňom a priebežne sa realizuje, pričom by sa malo dokončiť približne v čase, keď sa zrealizuje celonárodné pretestovanie.