Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Nežnú revolúciu a osobnosť Pražskej jari si pripomína aj B. Bystrica

Na snímke výstava fotografií z archívu Tlačovej agentúry SR (TASR) k 100. výročiu narodenia významnej osobnosti Pražskej jari Alexandra Dubčeka, ktorý sa narodil 27. novembra 1921 v Uhrovci. Výstava je sprístupnená na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici 15. novembra 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Stojany s fotografiami, pripomínajúcimi dôležité historické udalosti nášho štátu, sú umiestnené popri stromovej aleji pred Barbakanom.

Banská Bystrica 15. novembra (TASR) – Mesto Banská Bystrica si v tomto roku pripomína výročie Nežnej revolúcie výstavou 26 nadrozmerných fotografií z archívu Tlačovej agentúry SR (TASR), ktoré zachytávajú dôležité udalosti pohnutých časov v meste pod Urpínom a na celom Slovensku. Otvorili ju v pondelok a potrvá do 30. novembra v centre mesta.

Stojany s fotografiami, pripomínajúcimi dôležité historické udalosti nášho štátu, sú umiestnené popri stromovej aleji pred Barbakanom. Mesto výstavu doplnilo o ďalších 21 fotiek v Lazovnej ulici, rovnako z archívu TASR, ktorou si pripomína 100. výročie narodenia poprednej osobnosti Pražskej jari Alexandra Dubčeka.
Aj v tomto roku pripravilo pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie 1989 mesto Banská Bystrica výstavu 26 nadrozmerných fotografií z archívu Tlačovej agentúry SR (TASR), ktoré zachytávajú dôležité udalosti pohnutých časov v meste pod Urpínom a celom Slovensku. Stojany s fotografiami, pripomínajúcimi dôležité historické udalosti nášho štátu, sú umiestnené popri stromovej aleji v centre mesta pred Barbakanom. V Banskej Bystrici 15. novembra 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Spomienky na Nežnú revolúciu v Banskej Bystrici sú príjemné v tom zmysle, že energia bola pozitívna, mali sme veľkú nádej, že zmeníme veci a zmenili sme ich. Určite nie ideálne, nie sme so všetkými spokojní, ale určite stojí za to pripomínať si tento sviatok a bdieť nad myšlienkou a odkazom Novembra '89,“ reagoval pre TASR banskobystrický viceprimátor Milan Lichý, ktorý sa v tom čase ako „zelený“ ochranársky aktivista aktívne zapájal a spoluorganizoval akcie v meste.

Ako zdôraznil, kľúčoví boli študenti z pedagogickej fakulty, postupne sa to rozširovalo a banskobystrické Námestie SNP počas pohnutých dní zaplnili neskôr aj ostatní spoluobčania.
Stojany s fotografiami, pripomínajúcimi dôležité historické udalosti nášho štátu, sú umiestnené popri stromovej aleji v centre mesta pred Barbakanom. V Banskej Bystrici 15. novembra 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák