Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Európsky parlament podpísal deklaráciu o boji proti bezdomovectvu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na jej základe by mala byť spustená aj nová Európska platforma na boj proti bezdomovectvu, ktorej cieľom je zdieľať najlepšie osvedčené postupy v tejto oblasti a zlepšovať tvorbu sociálnej politiky.

Brusel/Lisabon 22. júna (TASR) - Európsky parlament (EP) sa pripojil k lisabonskej deklarácii, ktorá sa zaväzuje bojovať proti bezdomovectvu a do roku 2030 chce ponúknuť všetkým ľuďom v EÚ bezpečné a prístupné ubytovanie. K podpisu deklarácie došlo v pondelok na konferencii v Lisabone, kde predsedu EP Davida Sassoliho zastupovala slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá).

EP v utorkovej tlačovej správe spresnil, že deklarácia spoločne prijatá Európskym parlamentom, Európskou komisiou, niekoľkými členskými štátmi EÚ a ďalšími zúčastnenými stranami.

Na jej základe by mala byť spustená aj nová Európska platforma na boj proti bezdomovectvu, ktorej cieľom je zdieľať najlepšie osvedčené postupy v tejto oblasti a zlepšovať tvorbu sociálnej politiky.

"Vonku na ulici sa nikdy nikto nemôže cítiť bezpečne. Len si predstavte, že ste vonku, na ulici na tvrdom betóne, noc čo noc aj so svojimi deťmi. Bývanie je v krajinách EÚ základné ľudské právo. Napriek tomu každú noc spí na ulici vyše 700.000 ľudí. Toto nie je Európa, v ktorej nikto nemôže zostať pozadu. Aby sme to zmenili, nepotrebujeme slová, potrebujeme činy," uviedla na konferencii predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Na archívnej snímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Upozornila, že pre čoraz väčší počet Európanov je bývanie finančne náročné, pričom takmer 10 percent občanov EÚ míňa najmenej 40 percent svojho disponibilného príjmu na bývanie. Následky koronakrízy môžu podľa nej túto situáciu ešte zhoršiť.

Ku konkrétnym krokom, ako pomáhať ľuďom bez domova, patrí aj zdieľanie kvalitných dát, lebo účinná politika môže byť iba tá, ktorá sa zakladá na skutočných údajoch. Niektoré členské štáty EÚ už takéto údaje dobrovoľne zhromažďujú prostredníctvom európskeho štatistického systému a v tejto súvislosti vyjadrila nádej, že aj Slovensko bude posielať do tohto systému potrebné dáta - pravidelne a najmä pravdivo, uviedla Nicholsonová.

Spustenie Európskej platformy na boj proti bezdomovectvu je zahrnuté aj v akčnom pláne európskeho piliera sociálnych práv, čo potvrdil aj nedávny sociálny summit EÚ v Porto.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)