Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nie sme spoločnosťou úplne prijímaní, tvrdí poslankyňa na vozíčku

Silvia Petruchová (vľavo) z OĽaNO-NOVA pri preberaní osvedčenia o zvolení za poslanca NR SR Foto: TASR - Martin Baumann

Novozvolená poslankyňa Národnej rady SR na invalidnom vozíku Silvia Petruchová sa chce v parlamente venovať sociálnej politike.

Bratislava 19. marca (TASR) – Novozvolená poslankyňa Národnej rady SR na invalidnom vozíku Silvia Petruchová (OĽaNO-NOVA) sa chce v parlamente venovať sociálnej politike. Výber agendy bol podľa nej jasný. "Takýmto témam sa venujem a riešim ich," povedala pre TASR.

Petruchová upozornila, že zdravotne postihnutí nie sú v spoločnosti stále úplne prijímaní. Nemajú dostatočne vytvorené podmienky na to, aby mohli slušne existovať a uplatniť sa, myslí si. Aj z poslaneckej lavice by chcela prispieť k zmene.

Problém vidí Petruchová napríklad vo fyzických prekážkach. Telesne hendikepovaní podľa nej každodenne bojujú s architektonickými bariérami. Ona je na vozíku od narodenia. "Namiesto toho, aby sa dnes táto vec riešila všade komplexne, robia sa len niekde núdzové riešenia," povedala.

Druhým problémom je podľa nej komunikačná bariéra. Pre postihnutie sa mnohí bránia širšiemu kontaktu s verejnosťou, limitovaní sú aj pracovnými možnosťami. "Mali by sa v spoločnosti viac ukazovať, len tak môže prísť akceptácia zo strany všetkých," uviedla.

Petruchová má za sebou návštevu v parlamente. Ustanovujúca schôdza sa bude konať v stredu (23.3.). Národná rada SR spĺňa podľa tlačového oddelenia parametre bezbariérovosti. "Nie je to však dokonalé," povedala Petruchová.

Problémové sú podľa nej vstupy do výťahov, uvítala by väčšiu kabínu. "S elektrickým vozíkom sa tam dostanem len tak na milimeter," konštatovala. Priúzka je podľa nej i parlamentná lavica. V NR SR jej ju prispôsobia. Niektoré rampy nemajú podľa Petruchovej dostatočný sklon.

Petruchová potrebuje mať pri sebe neustále osobného asistenta. Ten jej v parlamente bude napríklad pomáhať i pri otváraní dverí. Napríklad vstupy do parlamentných výborov sú na kódy.

"V prípade potreby sa budú robiť stavebné úpravy," povedal pre TASR šéf komunikácie parlamentu Martin Dorčák. Do ustanovujúcej schôdze bude podľa neho všetko tak, ako má byť.

Petruchová nie je prvým poslancom na invalidnom vozíčku. V parlamente pred ňou pôsobil Peter Bódy. Do Národnej rady SR nastupoval v roku 2002, strávil v nej štyri roky.