Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Lekári sa obrátili na Union ZP ohľadom zmazania z obchodného registra

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Pre administratívne chyby došlo zrejme k výmazu viacerých ambulancií všeobecných lekárov aj špecialistov z obchodného registra.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Niekoľko poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sa už v súvislosti s výmazom z Obchodného registra (OR) SR obrátilo na Union zdravotnú poisťovňu (ZP). Ako pre TASR uviedla súkromná zdravotná poisťovňa, svojim poistencom garantuje kontinuitu poskytovania a uhrádzania zdravotnej starostlivosti.

"Keďže nie je vylúčené, že niektoré obchodné spoločnosti boli vymazané z OR SR v dôsledku administratívnej chyby, počkáme, kým sa táto situácia vyjasní. Až potom Union ZP rozhodne o ďalších krokoch," informovala.

Manažérka oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová pre TASR v reakcii na vzniknutú situáciu uviedla, že zapísané údaje v Obchodnom registri sú účinné voči tretím osobám odo dňa ich zverejnenia. "Zánikom právnickej osoby (napríklad na základe výmazu v OR SR ako v tomto prípade) zaniká poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj zmluva o poskytovaní a úhrade zdravotnej starostlivosti," povedala.

O probléme boli informovaní aj v súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera. "Zisťujeme ďalšie podrobnosti. Veríme, že situáciu sa podarí vyriešiť a nebude obmedzené poskytovanie zdravotnej starostlivosti," dodal jej PR špecialista Matej Štepianský.

Pre administratívne chyby došlo zrejme k výmazu viacerých ambulancií všeobecných lekárov aj špecialistov z obchodného registra. Upozornila na to Slovenská lekárska komora (SLK) s tým, že poskytovatelia sa často ani nedozvedia, že k výmazu došlo. Lekárov vyzýva, aby si prekontrolovali platnosť svojich povolení na podnikanie.

Ministerstvo spravodlivosti v stredu (1. 12.) informovalo, že zástupcovia spoločností, ktorí sa domnievajú, že ich firmy boli minulý mesiac nedôvodne vymazané z obchodného registra, ho môžu kontaktovať na mailovej adrese vymazy.orsr@justice.sk do 3. decembra.