Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Niekoľko mimovládok odporúča za komisárku pre deti J. Lindtnerovú

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Občianske združenia a neziskové organizácie doručili už 40 podporných stanovísk.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Niekoľko občianskych združení a neziskových organizácií odporúča za komisárku pre deti predsedníčku Slovenskej rady rodičovských združení (SRRZ) Júliu Lindtnerovú. TASR o tom informovala podpredsedníčka SRRZ Helena Sušinková.

Lindtnerová spĺňa podľa stanoviska SRRZ podmienky voliteľnosti a tiež požiadavku mimovládnych neziskových organizácií, aby bola apolitická. "Občianske združenia a neziskové organizácie doručili už 40 podporných stanovísk," uviedla Sušinková. Medzi podporujúcimi organizáciami sú napríklad Biela voda, Klub riaditeľov spoločnej školy či rodičovské združenia pri školách a pri školských zariadeniach zo Slovenska.

"Lindtnerová má dlhoročné profesionálne skúsenosti, empatiu, asertivitu, koná transparentne a v súlade s morálkou i etikou, čo je predpokladom pre úspešné a zodpovedné zvládnutie ochrany práva v záujme všetkých detí na území Slovenska," uviedla Sušinková.

Koaličné hnutie OĽANO minulý týždeň vyzvalo tretí sektor, aby odporučil vhodných kandidátov na funkciu komisára pre deti. Organizácie a odborníčky v oblasti ochrany a dodržiavania práv detí už navrhli na post komisárky pre deti Janette Motlovú, súčasnú riaditeľku Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie. Asociácia náhradných hodín zase odporúča do funkcie exposlankyňu za SaS Natáliu Blahovú.

Zákon hovorí, že kandidáta na komisára pre deti môže oficiálne navrhnúť len poslanec NR SR. Nominácie sa môžu podávať do 13. apríla. Nominant potrebuje okrem iných záležitostí aj podporné stanovisko najmenej piatich reprezentatívnych organizácií, ktoré sa aspoň päť rokov venujú presadzovaniu a ochrane práv detí. Koalícia sa pokúšala komisára zvoliť už niekoľkokrát, ďalšia voľba má byť na schôdzi, ktorá sa začína 26. apríla.