Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Niektoré dravce možno na Slovensku pozorovať len počas zimy

Na snímke myšiarka ušatá. Foto: TASR/Ochrana dravcov na Slovensku

Zaujímavosťou sú zoskupenia sov, myšiarok ušatých, v intravilánoch, ktoré pravidelne sledujeme, aj so zapojením verejnosti, priblížil Tomáš Veselovský z RPS.


Bratislava 22. decembra (TASR) - Niektoré dravce, ktoré na Slovensku nehniezdia, možno pozorovať práve počas zimných mesiacov. Ide najmä o myšiaky severské a kane sivé, menej početne a najmä nenápadne sa vyskytuje sokol kobec. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

"Keď sa zameriame na severské sovy, pozorovania z minulosti naznačujú možnosť veľmi vzácneho záletu sovy snežnej (belane tundrovej). Overených údajov o nej je od roku 1980 iba 11, najmä na východnom Slovensku. Veľmi zaujímavým druhom je severská sova – krahuľa hôrna, ktorá sa vyskytla v zime roku 2014 neďaleko Prahy a jedno pozorovanie z územia Českej republiky je z roku 2017," povedal za organizáciu Roman Slobodník.

Uviedol, že ďalším fenoménom chladných dní je, že sa zvyšujú počty našich "domácich" druhov. Mnohé z nich podľa Slobodníka vytvárajú spoločné zimoviská, kde sa zhromaždia počas dňa, či na noc. Na Slovensko prileteli podľa jeho slov "hostia" z Nemecka, Ruska, Estónska, Litvy, Dánska, Poľska, Fínska. Tie sa na území Slovenska zastavia počas migrácie, prípadne sa tu zdržia celý zimný čas. Vhodné prostredie si vyberú podľa dostupnosti obľúbenej potravy.

Doplnil, že naše najväčšie dravce, orliaky morské, sa zhromažďujú v okolí veľkých riek. Nocujú v spoločnej lokalite, podobne ako haje červené, ktoré najčastejšie možno nájsť v oblasti Záhoria. V prípade myšiaka ich na porastoch lucerny môže byť spolu aj viac ako 100 jedincov. Krahulce sa presúvajú do miest za spevavcami, potravná ponuka je tu v zime vyššia – na kŕmidlách, či napríklad pri plodoch okrasných drevín.

Samica orliaka morského, foto z archívu.
Foto: TASR/Roman Hanc


"Zaujímavosťou sú zoskupenia sov, myšiarok ušatých, v intravilánoch, ktoré pravidelne sledujeme, aj so zapojením verejnosti. Na najväčších zimoviskách možno počas dňa pozorovať aj viac ako 50 jedincov na jednej lokalite, najlepšie sa dajú spočítať tesne pred zotmením, pri rozlete za potravou,"
priblížil Tomáš Veselovský z RPS.

Zriedkavejšie je podľa jeho slov možné pozorovať myšiarky močiarne. "Zaujímavosťou boli ojedinelé prípady ich spoločného zimovania s ušatými príbuznými na strome, spravidla však cez deň odpočívajú na zemi v otvorenej krajine," doplnil Veselovský.

Organizácia pripomenula, že pri pozorovaní odpočívajúcich jedincov je potrebné dbať na ich bezpečnosť, sledovať ich z dostatočnej vzdialenosti a v žiadnom prípade ich nerušiť. Potrebujú totiž načerpať energiu na nočný lov.