Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Niektoré obce už počas prvého mesiaca zapísali všetky domy a byty

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jozef Poliak

Prvá fáza najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania, teda projektu Sčítavania obyvateľov, domov a bytov 2021 (SODB 2021), sa začala v júni 2020.

Bratislava 7. júla (TASR) – Niektoré obce na Slovensku zapísali všetky domy a byty už počas prvého mesiaca historicky prvého sčítania domov a bytov. V Nitrianskom kraji je to obec Rastislavice s aktuálnym počtom bytov 423, v Prešovskom kraji obec Cabov s aktuálnym počtom bytov a domov 123 a tiež obec Kružlová so 183 bytmi. Poslednou obcou je Vyšný Čaj v Košickom kraji, ktorá má 96 bytov.

Prvou obcou, ktorá do elektronického systému zapísala všetky domy a byty, je obec Rastislavice. Samosprávu takéto prvenstvo podľa starostu Miroslava Juhásza teší. "Sme malá obec, nemáme veľa domov a bytov, ale elektronický systém na sčítanie nám vyhovuje, je veľmi prehľadný a pracuje sa v ňom dobre. Sčítať domy a byty takto efektívne sme mohli hlavne vďaka šikovnej zamestnankyni miestneho úradu, ktorá má veľký prehľad o celej obci," skonštatoval Juhász.

Štatistický úrad SR však zdôrazňuje, že za kľúčový moment pre sčítanie domov a bytov je považovaný prelom rokov 2020 a 2021. Preto budú musieť aj tieto obce zaktualizovať k 1. januáru budúceho roka prípadné prírastky a úbytky. Celkovo bolo k 2. júlu sčítaných 7,2 percenta bytov na Slovensku.

Pre zaujímavosť, najmenej obcí (89) má Bratislavský kraj, avšak sčítavať sa tam bude najviac bytových jednotiek, a to okolo 450.000. Najviac obcí (664) má v administratívnej správe Prešovský kraj, ktorý sčítava okolo 340.000 bytov.

Prvá fáza najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania, teda projektu Sčítavania obyvateľov, domov a bytov 2021 (SODB 2021), sa začala v júni 2020. V spolupráci so samosprávami je zameraná na sčítanie domov a bytov. Mestá, obce a mestské časti Bratislavy a Košíc počas takmer deviatich mesiacov prvýkrát elektronicky zaznamenajú údaje približne o troch miliónoch bytov na Slovensku. V systéme je celkovo 2927 obcí.

Sčítanie domov a bytov sa realizuje do 12. februára 2021, následne sa začne s druhou fázou projektu, a to sčítaním obyvateľov. Táto fáza bude trvať do 31. marca 2021.