Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Niektoré obce v okrese Bardejov majú 3. stupeň povodňovej aktivity

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovo na vodných tokoch východného Slovenska počas nedele prevládala ustálenosť až pokles vodných hladín.

Bardejov 28. júna (TASR) – Búrky sprevádzané intenzívnymi zrážkami sa v nedeľu popoludní na východnom Slovensku prejavili vzostupom vodných hladín v severnej časti povodia Tople a Ondavy. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v okrese Bardejov starostovia obcí Becherov, Zborov a Chmeľová na vodnom toku Kamenec s prítokmi, v obci Jedlinka na toku Jedlinka a v obci Varadka na toku Ondava. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

"Vplyvom búrkovej činnosti sprevádzanej intenzívnymi zrážkami  došlo k vzostupu vodnej hladiny na toku Kamenec. Pozorované je vybreženie vody z koryta v neupravenej časti toku. K zaplavovaniu dvorov a pivníc rodinných domov dochádza aj vplyvom vnútorných vôd - voda z polí a lesov," uviedol Bocák k situácii o 18.00 h. Správca toku sleduje situáciu na tokoch v obciach s vyhláseným stupňom povodňovej aktivity.

Celkovo na vodných tokoch východného Slovenska počas nedele prevládala ustálenosť až pokles vodných hladín. Na miestach s intenzívnou búrkovou činnosťou bol predpoklad prechodného výrazného vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia stupňa povodňovej aktivity, najmä na menších tokoch.