Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Niektoré procesy v Envirofonde by sa mohli zefektívniť a urýchliť

Na archívnej snímke rokovacia sála. Foto: TASR Martina Kriková

Zo zákona by sa mohla vypustiť podmienka podporiť realizáciu takých aktivít, ktoré sa týkajú chráneného územia zahŕňajúceho aspoň päť obcí.

Bratislava 21. marca (TASR) - Niektoré procesy v Envirofonde by sa mohli zefektívniť a urýchliť. V rámci mimoriadnych environmentálnych situácií by sa mohol financovať kalamitný výskyt hmyzu a zosuvy pôdy. Vyplýva to z novely zákona o Environmentálnom fonde, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v utorok do druhého čítania.

"Považujeme za nevyhnutné, aby verejné prostriedky, ktorými disponuje Environmentálny fond, boli práve v dnešnej situácii, kde sa kladie osobitný dôraz na ochranu životného prostredia vo všetkých segmentoch ľudskej činnosti, využívané efektívne a aby bol zabezpečený rýchly a transparentný proces poskytovania podpory z prostriedkov Environmentálneho fondu vo forme dotácií a úverov," skonštatovali poslanci.

Zo zákona by sa mohla vypustiť podmienka podporiť realizáciu takých aktivít, ktoré sa týkajú chráneného územia zahŕňajúceho aspoň päť obcí. Cieľom je podľa poslancov nelimitovať žiadateľov v minimálnom počte obcí, ale umožniť poskytnutie podpory pre viacerých oprávnených žiadateľov.

Novelou zákona by sa mala zaviesť možnosť dvojkolového spôsobu podávania a hodnotenia žiadostí o podporu, čo má proces zjednodušiť a znížiť žiadateľom súvisiace náklady. Súčasne novela nebráni pôvodnému jednokolovému procesu podávania a hodnotenia žiadostí.

Zároveň by zoznam činností, na ktoré bude možné požiadať o podporu z prostriedkov Environmentálneho fondu, mal byť zverejnený už v decembri predchádzajúceho roka. V rámci financovania riešení mimoriadne závažných environmentálnych situácií by tiež nemalo byť potrebné odporučenie rady fondu pred rozhodnutím ministra životného prostredia, uvádza sa v návrhu.

Poslanci navrhujú účinnosť od 1. júla tohto roka.