Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Niektoré RÚVZ potrebujú pri dohľadávaní kontaktov výpomoc

Ilustračn snímka. Foto: TASR/AP

Pri dohľadávaní kontaktov dosiaľ pomáhalo aj 31 dobrovoľníkov.

Humenné/Bratislava 6. októbra (TASR) – Niektoré regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) potrebujú pri dohľadávaní kontaktov pacientov pozitívne testovaných na nový koronavírus výpomoc. Ako vyplýva z vyjadrenia hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daše Račkovej, pre prudký nárast počtu nových pozitívne testovaných je to aktuálne prípad RÚVZ v Dolnom Kubíne, Bardejove a Humennom. Posilnenie kapacít očakáva ÚVZ počas októbra.

"Väčšina regionálnych úradov verejného zdravotníctva stále stíha v rámci svojich vlastných kapacít dohľadávať kontakty potvrdených prípadov ochorenia COVID-19," uviedla Račková. Ozrejmila, že niektoré RÚVZ, ktoré nateraz majú dostatočné kapacity, už majú posily v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie "vyhliadnuté".

Podľa jej ďalších slov dopĺňali hygienici svoje kapacity už počas leta. "V septembri pracovalo na 36 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva 179 pracovníkov odboru epidemiológie. Pri trasovaní kontaktov im pomáhali aj pracovníci z iných odborných sekcií," priblížila Račková s tým, že vďaka finančnej podpore ministerstva zdravotníctva prijali na brigádnickú činnosť 59 študentov a bývalých zamestnancov. Pri dohľadávaní kontaktov dosiaľ pomáhalo aj 31 dobrovoľníkov. V prípade potreby sú pripravení pomôcť aj vojaci.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v piatok (2. 10.) informoval, že regionálne úrady verejného zdravotníctva dohľadávajú kontakty, no s časovým oneskorením. Preto je ich podľa jeho slov nevyhnutné posilniť, čo rezort aj realizoval. "Ponúkli sme RÚVZ pomoc študentov lekárskych fakúlt, študentov verejného zdravotníctva a takisto sme začali rokovania a získali aj predbežné pozitívne stanovisko Ozbrojených síl (OS) SR, kde by mohli príslušníci OS pomáhať jednotlivým RÚVZ s dohľadávaním indikovaných pacientov," doplnil šéf rezortu zdravotníctva. Avizoval, že budúci rok by mali byť RÚVZ finančne podporené.