Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Niektoré univerzity sa stretli s organizovaným útokom na ich servery

Na archívnej snímke budova Trnavskej univerzity a busta rofesora Antona Hajduka v Trnave. Foto: TASR Lukáš Grinaj

V minulosti sme sa viackrát stretli s organizovaným útokom na servery Trnavskej univerzity, spresnil pre TASR hovorca univerzity Matúš Demko.

Bratislava 27. júna (TASR) - Niektoré univerzity potvrdili, že sa v minulosti už viackrát stretli s organizovaným útokom na ich servery. Pre TASR to uviedli po tom, ako sa Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici stala uplynulý týždeň obeťou rozsiahleho kybernetického útoku. Vysoké školy majú v prípade potreby pripravené scenáre a technologické prostriedky na obnovu napadnutých IT služieb.

Na Trnavskej univerzite v Trnave hneď ako sa dozvedeli o kybernetickom útoku na IKT infraštruktúru UMB v Banskej Bystrici skontrolovali monitorovací systém univerzitnej siete, podozrivé aktivity však nezaznamenali.

"V minulosti sme sa viackrát stretli s organizovaným útokom na servery Trnavskej univerzity," spresnil pre TASR hovorca univerzity Matúš Demko. Doplnil, že vzhľadom na zvýšený počet kybernetických útokov na verejné inštitúcie sa snažia realizovať všetky odporúčané aktualizácie operačných systémov a sieťových služieb. Reagujú aj na upozornenia CSIRT.sk o útokoch a blokujú odporúčané IP adresy útočníkov.

"Na všetkých koncových zariadeniach v univerzitnej sieti aktualizujeme antivírusový softvér. Priebežne a permanentne upozorňujeme používateľov, aby nereagovali na podvodné e-maily a nikomu neodovzdávali svoje autentifikačné údaje," priblížil.

"Na Univerzite Komenského máme v prvom rade zálohované dáta na serveroch. Antivírusové programy máme nasadené na všetkých zariadeniach vrátane serverov až po úroveň koncových zariadení používateľov, ako sú notebooky a mobily," spresnila pre TASR hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity Lenka Miller. Ako doplnila, väčšina infraštruktúry je zabezpečená a pripojiť sa je možné len pomocou VPN.

"Kybernetické útoky sú takmer každodennou realitou (globálne) v každom univerzitnom prostredí, väčšinou však ide len o malý rozsah a z toho vyplývajúce lokálne problémy. Preto boli v minulosti na základe bezpečnostného projektu a interných štandardov aj na Prešovskej univerzite v Prešove prijaté technické a organizačné opatrenia na elimináciu či aspoň zníženie dôsledkov takýchto potenciálnych útokov,"
povedala pre TASR hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove Anna Polačková. Na univerzite podľa jej slov nezaznamenali väčšie či dlhodobejšie vážne výpadky služieb z dôvodu kybernetických útokov.

Z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach pre TASR uviedli, že vývojový tím AiS2 z UPJŠ poskytuje UMB v Banskej Bystrici súčinnosť. "UPJŠ, podobne ako iné inštitúcie, je pravidelne vystavená elektronickým útokom rôzneho typu. Z toho dôvodu sme pred rokmi začali budovať tím pre riešenie bezpečnostných incidentov na UPJŠ v Košiciach. Ten je prvým medzinárodne akreditovaným akademickým tímom na Slovensku," spresnila pre TASR hovorkyňa UPJŠ Laura Hoľanová. Samotná existencia takéhoto tímu podľa jej slov automaticky nezaručuje bezpečnosť, ale vďaka zdieľaniu informácií v rámci medzinárodnej siete a aplikácii preventívnych opatrení či monitorovaniu univerzitnej siete a informačných systémov, sú lepšie pripravení na včasné odhalenie útoku a minimalizáciu následných škôd.