Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Niektorí školáci sa možno nedostanú k odpisom z polročných vysvedčení

Ilustračné foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Do štrajku sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska.

Bratislava 24. januára (TASR) - Niektorí školáci nemusia dostať odpisy z polročných vysvedčení. V súvislosti s konaním štrajku učiteľov to pripustil Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU).

"Pokiaľ bude štrajk pokračovať počas budúceho týždňa a dlhšie, tak tie odpisy vysvedčení nebudú niektorým žiakom odovzdané," povedal Crmoman. Na niektorých školách, na ktorých sa do štrajku chystá väčšina pedagógov, prerušia vyučovanie. "Polročné známky by však mali byť uzatvorené a ten reálny formát vysvedčenia sa odovzdáva až na konci školského roka," pripomenul Crmoman.

Zopakoval, že ISU si uvedomuje aj nepríjemnosti, ktoré v súvislosti so štrajkom môžu nastať pre školákov a najmä ich rodičov. "My sme však dlhodobo upozorňovali, že môže dôjsť k problémom a prerušeniu vyučovania, pokiaľ vláda nezačne skutočne riešiť stav v ktorom školstvo je. Nám naozaj neostáva po rokoch neustáleho upozorňovania nič iné, ako prejsť k tejto nátlakovej akcii," vysvetlil jeden z iniciátorov učiteľského protestu.

Do štrajku sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska. Pri poslednej aktualizácii na stránke ISU ich bolo dnes o 16.21 h prihlásených 11.415 zo 711 škôl. Na stránke je uvedená aj mapa škôl, ktoré sa do štrajku zapojili. Zobrazené sú aj školy, kde sa ku štrajku pridal jediný pedagóg.

Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je zhruba 89.000.